bitef_press44. BITEF od 15. do 25. septembra u Beogradu

 

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF), 44. po redu, koji će ove godine biti održan bez slogana, a na kome će biti izvedeno deset predstava pozorišnih trupa iz sedam zemalja, biće održan od 15. do 25. septembra u Beogradu, najavili su danas organizatori festivala.

Umetnički direktor BITEF-a Jovan Ćirilov rekao je na konferenciji za novinare da će na ovogodišnjem festivalu biti izvedene predstave pozorišnih trupa iz Mađarske, Belgije, Italije, Nemačke, Poljske, Slovenije, Rusije i Srbije.

Prema njegovim rečima, selektori festivala su se odlučili da, zbog nešto manjeg budžeta nego proteklih godina, prednost daju kvalitetu naspram kvantiteta predstava.

Povezana vest:  Izložba o Pupinu u Istorijskom muzeju Srbije

Selektorka festivala Anja Suša rekla je da je ovo prvi BITEF koji neće imati slogan, ali da to ne znači da festival neće imati temu, jer BITEF uvek ima teme koje se same nameću.

-Ovakva odluka je reakcija na situaciju u kojoj se BITEF poslednjih godina često nalazio, a to je prebrojavanje predstava koje odgovaraju ili ne odgovaraju izabranoj temi festivala, često nauštrb detaljne evaluacije i analize samih predstava – rekla je ona.

Prema njenim rečima, ideja je da ove godine pozorište govori u svoje ime i za sebe, i da u prvom planu budu subjektivni iskazi pozorišnih umetnika, oslobođeni naknadnog tumačenja selektora.

Na 44. BITEF-u biće izvedene predstave pozorišta „Nidkompani“ iz Brisela „Izabelina soba“ i „Kuća jelena“ u režiji Jana Lauersa, „Frankenštajn-projekt“ reditelja Kornela Mundricoa u izvođenju mađarskog pozorišta „Ivet Biro“.

Povezana vest:  Nemanja Radulović najavio program koncerta na Tašmajdanu

U okviru festivala biće izvedena i predstava „Tužni tropi“ kompanije Virđilia Sijenia iz Firence, komad „Ujka Vanja“ u izvođenju Dojčes teatra i režiji Jirgena Goša, „Ko bi hteo mamu kao moju“ servisa za savremeni ples „Stanica“ u koreografiji Dalije Aćin.

Na BITEF-u će biti izvedena i predstava „T.E.O.R.E.M.A.“ pozorišta iz Varšave u režiji Gžegoža Jažina, „Spomenik G2“ Mestnog gledališča iz LJubljane u režiji Janeza Janše, „Bahatkinje“ u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd i režiji Stefana Valdemara Holma i „Tri sestre“ Čehova, Moskovskog teatra „Okolo“ u režiji Jurija Pogrebničkog.

Organizatori su najavili da će u okviru 44. BITEF-a biti organizovan i prateći program u okviru koga će biti održani okrugli stolovi, radionice i projekcije filmova.

Povezana vest:  Interaktivne knjige Angry birds od četvrtka u prodaji

Gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner rekla je da je Grad za ovogodišnji BITEF izdvojio 29 miliona dinara, što je manje nego prošle godine, zbog teške finansijske situacije.

Direktorka festivala Jelena Kargo istakla je da je Ministarstvo kulture Srbije za festival izdvojilo 13 miliona dinara, što je nešto više nego prošle godine, i da je na taj način i uz pomoć sponzora nadomešten manjak sredstava.

Prema njenim rečima, cene karata za ovogodišnji BITEF će najverovatnije ostati na nivou prošlogodišnjih, a prodaja karata će početi 1. septembra.