U petak, 30. septembra još jedna knjižara u lancu Delfi nazvana je po velikanu srpske književnosti. Delfi knjižara u TC Aviv park u Pančevu ponela je ime Isidore Sekulić, srpske književnice i prve žene koja je postala član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Na svečanosti imenovanja Delfi knjižare „Isidora Sekulić“ govorili su Nemanja Rotar, član Gradskog veća za kulturu i omladinu grada Pančeva, Laura Barna, književnica i članica Fonda „Isidora Sekulić“, Danijela Mirjanić, članica Opštinskog veća za kulturu beogradske opštine Savski venac, i Vesna Mihailović, direktorka knjižara Delfi.

Povezana vest:  Ljubavni roman Ringišpil najprodavaniji u januaru

Posvećena lepoti smislene reči, književnica Isidora Sekulić je za života stekla uvaženje kao najobrazovanija i najumnija Srpkinja svoga vremena.

Nemanja Rotar je istakao da je jedan period svog života Isidora provela u Pančevu, gde je živela i predavala. „Grad Pančevo Isidoru Sekulić smatra za zavičajnog pisca i izuzetno mi je drago što naše sugrađane mogu da pozovem u knjižaru koja je ponela njeno ime, u knjižaru koja je već omiljeno mesto nas Pančevaca i vrlo posećena.“

Povezana vest:  Roman o Kseniji Atanasijević, našoj prvoj ženi filozofu - "Elegija o beloj devojčici"

Laura Barna se godina bavi životom i stvaralaštvom Isidore Sekulić. „Isidora je bila uvek prva: prva žena akademik kod Srba, prva žena koja je osnovala Srpski PEN centar, bila je uvek avangarda. Isidora Sekulić je tada u ovu Srbiju koja je bila ’zatarabljena’ pustila duh i dah moderne Evrope.“