Slavni maestro Zubin Mehta čestitao je Ivanu Tasovcu ponovno imenovanje za direktora Beogradske filharmonije i najavio u martu naredne godine koncert kojim će obeležiti šest decenija od svog debitantskog nastupa koji je bio upravo s Beogradskom filharmonijom.

Čestitajući na imenovanju za direktora Filharmonije Mehta je naveo da je Tasovac bio „srce i duša tog ansambla“, te da očekuje da će ga njegove kolege u Beogradskoj filharmoniji još jednom dočekati širom raširenih ruku.

Povezana vest:  Dodelom nagrada završeno 6. Bijenale umetničkog dečjeg izraza u Pančevu

Mehta je istakao da je posebno oduševljen Tasovčevim snom o izgradnji nove koncertne dvorane u Beogradu.

„Veoma se radujem svom dolasku sledeće godine kada ćemo zajedno obeležiti 60 godina od mog debitantskog nastupa 1958. godine koji je upravo bio sa Beogradskom filharmonijom“, naveo je Mehta poželevši Tasovcu puno uspeha.
Osamdesetogodišnji maestro najavio je pre mesec dana odlazak u penziju u oktobru 2019. godine.

Povezana vest:  Vulkančić ima iznenađenje - Uskoro dva nova romana za decu!

Beogradska filharmonija je među najprivilegovanijim orkestrima sa kojima će slavni dirigent imati poslednje nastupe i tako zaokružiti svoju jedinstvenu karijeru.

Doživotni je muzički direktor Izraelske filharmonije koju je predvodio na brojnim koncertima i turnejama na pet kontinenata od kad se prvi put pojavio sa ovim orkestrom 1961. godine.

Nedavno je obeležio 50 godina rada i sa Bečkom i Berlinskom filharmonijom.

Povezana vest:  Zvezda kažnjena sa 216.000 dinara zbog ponašanja publike na derbiju

Najveći dirigent današnjice, do sada je nastupao osam puta sa Beogradskom filharmonijom, a prilikom poslednjeg nastupa u septembru 2015. izrazio je želju da obeleži jubilej od debitantskog nastupa sa našim orkestrom.