Schindler's_List_movieNa prodaju jedina preostala kopija „Šindlerove liste“ 

Jedina preostala privatna kopija „Šindlerove liste“ koju je sačinio nemački industrijalac Oskar Šindler radi spasavanja Jevreja od slanja u koncentracione logore tokom Drugog svetskog rata, stavljena je na direktnu prodaju za 2,2 miliona dolara. 
U pitanju je jedini preostali primerak u privatnom vlasništvu osobe čiji identitet nije otkriven, koja je ponudila listu na direktnu prodaju prvom zainteresovanom kupcu umesto da je iznese na aukciju. 
Lista ispisana na 13 strana, za koju se pročulo naročito posle istoimenog filma Stivena Spilberga, nosi datum od 18. aprila 1945. godine. Na njoj su imena 801 osobe sa njihovim profesijama i datumima rođenja. 
Lista je imala sedam verzija od kojih danas postoji još samo četiri, izjavio je Geri Cimet, specijalista za prodaju istorijskih dokumenata koji upravlja Internet sajtom za trgovinu kolekcionarskim predmetima. 
Jedna se nalazi u Američkom muzeju holokausta u Vašingtonu, jedna u Saveznom arhivu Nemačke, a dve se čuvaju u memorijalnom centru Jad Vašem u Izraelu.

Povezana vest:  Predajom Otvorene knjige zvanično zatvoren Sajam knjiga