atelje212Tri premijerna izvođenja u Ateljeu 212 u septembru

 

Beogradsko pozorište „Atelje 212“ najavilo je za početak nove sezone tri premijere, među kojima je predstava „rEVOLUCIJA“, rađena u koprodukciji s pozorišnom trupom „Bacači sjenki“ iz Zagreba.

„Bacači sjenki“ su 2007. godine na Beogradskom internacionalnom teatarskom festivalu (BITEF) dobili specijalnu nagradu za predstavu „Ex-pozicija“, a na tom festivalu su nastupili i prošle godine, kada su izveli predstavu „Odmor od Povijesti“.

Povezana vest:  Keltska i srpska srednjevekovna crkvena umetnost na Sava Promenadi

U koprodukciji s „Ateljeom 212“ biće izvedena predstava čiji se naslov simbolično poklapa s nazivom protekle pozorišne sezone u tom beogradskom pozorištu.

Na početku nove sezone, koja će se odvijati pod nazivom „nEXt YU“, u septembru će pred beogradskom publikom premijerno biti izvedeni i komad „Rasprava s Ernestom Če Gevarom“ Hosea Pabla Fajnmana, u režiji Dušana Petrovića.

Najavljena je, takođe, premijera predstave „Gospodin“ Filipa Lolea, u režiji Stevana Bodrože.

Povezana vest:  Boris Liješević režira predstavu Mihael Kolhas u JDP

Tokom protekle sezone, koja se odvijala pod nazivom „Revolucija“, u „Ateljeu 212“ premijerno je izvedeno šest predstava, među kojima je i mjuzikl „Kosa“ u režiji Kokana Mladenovića.

Na scenu tog teatra postavljeni su i komadi „Dokle“ Milice Piletić, u režiji Alise Stojanović, „Prljave ruke“ Žan-Pola Sartra, u režiji Nikite Milivojevića, „Čekaonica“ Borisa Liješevića i Branka Dimitrijevića, „Da nam živi, živi rad“ Milana Markovića i Anđelke Nikolić i „Pazarni dan“ Aleksandra Popovića, u režiji Egona Savina.

Povezana vest:  „Neobjašnjene misterije“ Vila Pirsona u prodaji

Pored brojnih gostovanja u Srbiji i inostranstvu i nagrada na domaćim i međunarodnim pozorišnim festivalima, proteklu sezonu obeležio je i prvi pozorišni festival „Mucijevi dani“, tokom kojeg je izvedeno 14 predstava iz regiona.

Gosti „Ateljea 212“ bili su Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Kazalište „Gavela“ iz Zagreba, Ujvideki sinhaz – Novosadsko pozoriste, Narodno pozorište iz Sombora, Kruševačko pozorište i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.