Izložba fotografija pod nazivom „Kraljevina Danska – Od Kopenhagena do Arktika“ svečano je otvorena na Savskom šetalištu na Beogradskoj tvrđavi u prisustvu ambasadora Kraljevine Danske u Beogradu, Nj.E. Andersa Hougora, ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zorana Đorđevića, podsekretara za kulturu grada Beograda, Milana Lazovića i direktora JP Beogradska tvrđava, Petra Andrijaševića.


Izložba fotografija poklon je Ambasade Kraljevine Danske, povodom Stogodišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Danske i Srbije, a u saradnji sa JP Beogradska tvrđava.

Otvarajući izložbu ambasador Kraljevine Danske Nj. E. Anders Hougor rekao je: „Tokom ove godine, Ambasada Danske organizovaće brojne kulturne događaje – od filmova do izložbi, a sve povodom Stogodišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Danske i Srbije. S ponosom predstavljam izložbu koja stiže pravo sa Severa, a nudi uvid u prirodno i urbano bogatstvo Kraljevine Danske. Kroz ovu izložbu prikazaćemo vam koliko mi Danci, Grenlanđani i Farani volimo svoju Kraljevinu i brinemo se o njoj. Od pametnih rešenja koje su razvile naše kompanije za rastući Kopenhagen, do održivog istraživanja i korišćenja resursa Grenlanda, Farskih ostrva i Arktika.“

Povezana vest:  Večeras premijera predstave "Žensko srce u šinjelu" u režiji Mirjane Karanović

„Ova izložba na najbolji način dočarava dostignuća urbanog planiranja i održivosti istovremeno nas uvodeći u bajkoviti svet Severa“ kaže podsekretar za kulturu Grada Beograda Milan Lazović.

Beogradska tvrđava dugi niz godina priređuje izložbe na otvorenom jer se na taj način publika na lak i upečatljiv način, preko fotografija upoznaje sa raznolikim bogastvom. Posetioci Savskog šetališta na Beogradskoj tvrđavi moći će da uživaju u izložbi fotografija u periodu od od 24.10. do 6.11.2017.

Povezana vest:  Dečja filharmonija na turneji po Srbiji povodom meseca muzike

„Kalemegdan je jedno od mesta sa koga još jednom šaljemo poruku o želji za još boljom saradnjom dve zemlje. Nadam se da ćemo zajedno dalje doprinositi jačanju kulturne saradnje Srbije i Danske“ rekao je direktor JP Beogradska tvrđava Petar Andrijašević.

Izložba fotografija predstavlja spoj dve izložbe „Rešenja Kopenhagena“ i „Budućnost Arktika – Naša budućnost“. Dva, naizgled, nespojiva predela – urbani Kopenhagen i divlji Arktik, čvrsto povezani nasleđem, kulturom i težnjom za kvalitetnim i održivim načinom života. Fotografije prikazuju kako se jedan grad razvija, raste i traži rešenja za dalje širenje, a takođe i kako mistični predeli Severa funkcionišu, odnosno kako ljudi žive, na koji način se primenjuje održivi razvoj i koji su to resursi Grenlanda, Farskih ostrva i Arktika.

Povezana vest:  Dobre knjige po vreloj letnjoj ceni!