U susret Danu igre, koji je je 1982. godine osnovala  Svetska organizacija Medjunarodni savet za igru   – CID koja radi u okviru UNESKA , „Art and Popcorn“ i „Fame Solutions“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u saradnji sa Beogradskom sekcijom CID-UNESKO, predstavnikom ove svetske organizacije u Srbiji i ove godine realizuje program „Plesni dijalozi – velikani igre na velikom platnu“.

Dan igre, medjunarodni praznik kojim svakog 29. aprila, na dan rodjenja Žan Žak Novera, velikog reformatora igre, milioni plesnih umetnika iz celog sveta slave univerzalnost i vanserijsku lepotu svih pojavnih oblika i stilova umetnicke igre, obeležićemo ovim festivalom koji  počinje u Beogradu, u Art Bioskopu Kolarac  20. Aprila snimkom baleta „Don Kihot“ u koreografiji Rudolfa Nurejeva.  Ovaj balet nas vodi u živopisnu Španiju Franciska Goje. Autori su pokušali i, po mišljenju mnogih, uspeli da dočaraju strast i vrelinu tog vremena, ne stavivši „Viteza tužnog lica“ i njegovog Sanča Pansu u drugi plan. Vrlo vešto podvučen humor čini ovaj komad bezvremenim, jer traje u ovoj postavci više od tri decenije, na sceni pariske opere.

Povezana vest:  Za "Dogvil" odabrane Milica Majstorović i Tamara Aleksić

Pored ovog legendarnog dela nastalog po motivima Servantesovog klasika, publika će ove godine uživati i u baletima „Kopelija“ venecijanaskog „la Feniche“ teatra , „Ana Karenjina“ i „Konjić Grbonjić“ Marijinski teatra iz Sankt Peterburga  i  „Uspavana lepotica“, u koreografiji Ser Metjua Borna.  Novitet ove sezone jesu i specijalne projekcije filmova „Matilda“ i „Ana Karenjina“.

U cilju razvoja publike, a naročito edukacije mladih, osmišljen je program koji čine snimci baleta renomiranih baletskih kuća i trupa koji će biti prikazani u periodu od aprila do decembra  2018.  godine i predstavalja svojevrsnu retrospektivu iz ovih domena scenskog stvaralaštva, a uključuje velika izvođenja koja publika sa ovih prostora nije imala priliku da vidi. Projektu su se priključili bioskopi I kulturno centri širom Srbije – iz Beograda, Subotice, Novog Sada, Gornjeg Milanovca, Čačka i Leskovca.

 O baletima:

DON KIHOT –  Opéra National de Paris

Balet u 3 čina, nastao po motivima istoimenog Servantesovog klasika, Don Kihot u koreografiji Rudolfa Nurejeva nas vodi u živopisnu Španiju Franciska Goje. Autori su pokušali i, po mišljenju mnogih, uspeli da dočaraju strast i vrelinu tog vremena, ne stavivši „Viteza tužnog lica“ i njegovog Sanča Pansu u drugi plan. Vrlo vešto podvučen humor čini ovaj komad bezvremenim, jer traje u ovoj postavci više od tri decenije, na sceni pariske opere.

Povezana vest:  Nova knjiga čuvenog serijala Sumrak saga u prodaji!

 KOPELIJA – Teatro La Fenice, Venice

„Kopelija“ je najklasičniji od svih fransuckih baleta koji ima sve što dobroj priči treba: malo čarolije, malo romantike i mnogo neverovatnih i raskošnih kostima. Svanilda i Franc ludo su zaljubljeni sve dok u njihove živote ne uđe dr. Kopelijus i njegova misteriozna ćerka Kopelija. Svanilda uviđa da Kopelia nije onakva kakvom se predstavlja I da  mora da spasi Franca od  doktorove kćeri. Ova postavka je modernizovana. To je holivudska fantazija smeštena na glamurozni Brodvej u vreme Freda Astera i Džindžer Rodžers,  sa preko 40 plesača. „Kopelija“ je na programu u subotu, 21. aprila od 12h.

ANA KARENJINA – Mariinsky Theatre St-Petersburg

Balet „Ana Karenjina“ u 2 čina, nastao je po motivima čuvenog romana Lava Tolstoja o nesrećnoj ljubavi Ane Karenjine i Grofa Vronskog. Ovaj raskošni balet nabijen strašću u pokretu i umetničkom izrazu igra se na sceni Marijinskog Teatra od 1981 gdine. Na program je u nedelju, 22. Aprila u 19.30.

Povezana vest:  Proleće je u modi - izložba u UŠĆE Shopping Centru

KONJIĆ GRBONJIĆ  – Mariinsky Theatre St-Petersburg

Balet u 2 čina „Konjić Grbonjić“ nastao je po motivima ruske bajke o mladiću Ivanu koga za rešavanje velike misterije, car nagrađuje grbavim konjićem. Iako na prvi pogled nesrećna i nesposobna životinja, Grbonjić poseduje magične moći kojima pomaže Ivanu u raznim iskušenjima na koje ga tera oholi car. Na program je u nedelju, 22. Aprila u 12h.

USPAVANA LEPOTICA  – New Adventure

„Uspavana lepotica“ i nezaboravna  produkcija  koreografa Metju Borna snimlјena je na Bristolskom hipodromu, posle rasprodate turneje njegove trupe po Velikoj Britaniji. Priča počinje 1890. godine, kada je i prvi put balet izveden, krštenjem princeze Aurore. Mnogo godina kasnije, Aurora se budi iz svog vekovnog sna u vremenu modernog doba koje je misterioznije i zanimlјivije od bilo koje bajke! Uspavana lepotica Metjua Borna je gotska lјubavna priča koja će se dopasti lјubitelјima umetničke igre svih generacija. Na program je u subotu, 21. aprila u 19h.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca.