bitef_2010Večeras počinje 44. Bitef

 

Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF) otvoriće večeras u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) belgijski reditelj Jan Lauers (Lauwers), a potom će biti izvedena njegova predstava „Izabelina soba“. U glavnom programu 44. Bitefa, koji je specifičan i po tome što nema slogan, nastupiće još osam pozorišnih trupa iz sedam zemalja.

Pored „Izabeline sobe“, koju će moći da pogleda i publika u Novom Sadu, na Bitefu će biti izvedena i Lauersova predstava „Kuća jelena“. U glavni program 44. Bitefa uvrštene su i dve domaće predstave – „Bahantkinje“ Narodnog pozorišta iz Beograda, u režiji Stafana Valdemara Holma i „Ko bi hteo mamu kao moju“ Dalije Aćin, u produkciji Servisa za savremeni ples „Stanica“.

Povezana vest:  Nekoliko stotina Čačana u muzejima

Veliki pozorišni i književni jubilej – 150 godina od rođenja Antona Čehova – biće obeležen predstavama „Ujka Vanja“ u režiji pokojnog Jirgena Goša i izvođenju Dojčes teatra iz Berlina i „Tri sestre“ Jurija Pogrebnička, u izvođenju Moskovskog teatra „Okolo“. Najavljena je i tribina na temu „Čehov u 21. veku“, na kojoj će učestvovati eminetni domaći i inostrani pozorišni stvaraoci.

Povezana vest:  Vrhunsko ostvarenje američke proze - "Stakleno zvono" Silvije Plat

Za gran pri 44. Bitefa nadmetaće se i predstave „Frankenštajn projekt“ Ivet biroa iz Budimpešte, u režiji Kornela Mundruca, „Tužni tropi“ u izvođenju kompanije Virđilija Sijenija iz Firence, kao i predstava „T.E.O.R.E.M.A.“ Gžegoža Jažine iz Varšave.

Najavljena je i predstava Janeza Janše i Dušana Jovanovića „Spomenik G2“, u produckiji teatra „Maska“ i Mesnog gledališča iz Ljubljane. O dobitniku gran prija Bitefa „Mira Trailović“ odlučivaće žiri kojim predsedava hrvatska pozorišna umetnica Nataša Rajković.

Povezana vest:  Izložba fotografija “Džeztetika” Tatjane Rantaše u Domu omladine Beograda

U žiriju će biti i pozorišna kritičarka iz Rusije Elena Kovalska, rediteljka i dramska spisateljica iz Rumunije Đanina Karbunariju, glumac Damjan Kecojević i reditelj Bojan Đorđev.

I ove godine biće održan prateći programi „Šoukejs“, „Bitef polifonija“ i „Bitef na filmu“, kao i nekoliko izložbi i tribina.