Invisible_GipsyPremijera opere Zorana Tairovića Invisible Gipsy u Pragu

 

Opera „Invisible Gipsy“ novosadskog multimedijalnog umetnika Zorana Tairovića biće premijerno izvedena 23. maja u Pragu (Češka), na otvaranju međunarodnog muzičkog festivala Roma „Khamoro“.

Svetska premijera muzičko-scenskog dela „Invisible Gipsy“ biće održana u Švandovom teatru u Pragu, u kojem su nastupali znameniti svetski umetnici, poput Lua Rida i Suzan Vega, saopšteno je iz Udruženja građana „Interkulturni teatar III/40“ iz Novog Sada.

Povezana vest:  Fantastična akcija za fanove Laša Keplera samo na sajtu vulkani.rs od 25. maja do 7. juna

Glavne uloge u operi tumače Ana Sofrenović, Daša Davorka Bosnić i Goran Tairović.

Pored brojnih uglednih gostiju, očekuje se i prisustvo bivšeg predsednika Češke Vaclava Havela, koji podržava festival „Khamoro“ od njegovog osnivanja 1999. godine, navodi se u saopštenju.

Festival su podržali Delegacija Evropske komisije u Češkoj i Udruženje građana „Slovo 21“ iz Praga, a svetsku premijeru opere „Invisible Gipsy“ Interkulturalnog teatra III/40 podržali su Ministarstvo kulture Srbije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije i Erste fondacija iz Austrije.

Povezana vest:  Dodeljena Nagrada Jovan Ćirilov Beogradskog festivala igre

Međunarodni festival Roma „Khamoro“ u Pragu održava se od 23. do 29. maja.

Multimedijalni umetnik Zoran Tairović rođen je 1966. godine u Novom Sadu, gde je diplomirao na Akademiji umetnosti, odsek slikarstvo.

Zvanje magistra stekao je na interdisciplinarnim studijima ACIMSI – Univerzitet u Novom Sadu, Menadžment u primenjenim umetnostima.

Do sada je imao pedesetak samostalnih izložbi u Srbiji i inostranstvu. Dobitnik je više prestižnih svetskih nagrada. Osnivač je Udruženja građana „Interkulturalni teatar III/40“ (Šangaj-Novi Sad).

Povezana vest:  Novogodišnji satirikon 30. decembra na Kolarcu

Iz njegovog interesovanja za fenomen interkulturalnosti proistekle su knjige „Kraljevski bes“, „Ogledi iz slikarstva“ i „Pesme“ (1997) i „Paganski oratorijum“ (1999), muzički projekti „Paganski oratorijum“ (1999) „Nomadi“ (2000), „Milanski edikt“ (2001), „Molitva za jug“ (2002), „Geto industrija“ (2004), mjuzikl „Gipsy prayer for the south“ (2008) i druga dela.