pekinska_patka_-ceda_vasiliPekinška patka odgovorila bivšem gitaristi

 

Grupa Pekinška patka saopštila je večeras da je njen bivši gitarista Sreten Kovačević u svom obraćanju javnosti „prevideo ili namerno neistinito izneo osnovne podatke vezane za osnivanje i rad“ grupe.

-Pekinška patkaje osnovana 1978. godine pod nazivom koji je osmislio njen frontmen Nebojša Čonkić. Jedino tačno u saopštenju gospodina Kovačevića jeste da je on jedan od članova tadašnje postave grupe – navodi Pekinška patka.

Legendarni novosadski bend okupio se u postavi koja je snimila singl „Bila je tako lijepa“ (1980) i album „Strah od monotonije“ (1981), kako bi posle 29 godina održali povratnički koncert 21. maja u Beogradu, i potom 22. maja u Zagrebu.

Povezana vest:  Svi alijasi Mimi Mercedez prvi put na istom mestu

Postava u kojoj su pevač Nebojša Čonkić-Čonta, bubnjar Laslo Pihler, gitarista Zoran Bulatović i basista Marinko Vukmanović najavila je i da će uskoro objaviti singl, a na proleće iduće godine novi album, prvi novi materijal od raspada 1981. godine.

Kovačević, koji je sa prvom postavom snimio prvenac „Plitka poezija“ (1980), saopštio je danas da kao osnivač i prvi gitarista neće dozvoliti „grupi građana koja je zakazala okupljanje pod imenom ‘Pekinška patka'“, da izvode njegove autorske i koautorske pesme.

Povezana vest:  Grupa Muse objavila novi studijski album „Will Of The People'"

On je najavio da će se za njihovu „svaku dalju zloupotrebu obratiti za to nadležnim instuitucijama“.

-Kao osnivač grupe, autor i koautor pesama sa jedinog autentičnog albuma Pekinške patke, ‘Plitka poezija’ (1980), zatečen sam zloupotrebom imena i legata projekta od strane ljudi koji sa istim imaju malo, a neki i nimalo veze – saopštio je Kovačević.

Čonkić i drugovi su odgovorili da je „autorstvo nad pesmama sa prvog albuma podeljeno između Čonkića i Kovačevića, da je Čonkić napisao pet pesama, Kovačević tri, pet je koautorski rad… a sve tekstove na srpskom jeziku napisao je Čonkić“.

Povezana vest:  Završena spomen kuća Tošeta Proeskog

-Nažalost jula 1980. godine Kovačević je bez prethodne konsultacije i Čonkićevog znanja prijavio koautorstvo nad pet Čonkićevih pesama i jedini potpisao formulare o prijavi autorskog dela u SOKOJ-u. Podaci se razlikuju u odnosu na one koje je Jugoton prethodno dobio od članova grupe i odštampao na vinilu ‘Plitke poezije’ – navodi Pekinška patka.

Čonkićeva Pekinška patka je podsetila da je „grupa snimila dva albuma sa dve različite postave, a obe se smatraju originalnim, kako u medijima, tako i od strane diskografske kuće Jugoton“, danas Croatia records.