frankenstein_meri_seliDomaća predstava i britanski film u ponedeljak na Bitefu

 

Prvi domaći predstavnik u glavnom programu 44. Bitefa, predstava „Ko bi hteo mamu kao moju“ autorke Dalije Aćin biće izvedena u ponedeljak uveče u Malom pozorištu „Duško Radović“, dok će u Muzeju kinoteke početi tradicionalni prateći program „Bitef na filmu“. Predstavu po konceptu i u koreografiji Dalije Aćin realizovala je organizacija mladih baletskih umetnika „Stanica – servis za savremeni ples“, u saradnji sa pozorištem „Radović“, gde se igra na redovnom repertoaru večernje scene.

Koreografkinja i igračica Aćin ne prestaje da traga za novim temama. Predstava „Ko bi hteo mamu kao moju“ je autobiografska multimedijalna ispovest na osnovu snimaka njene petogodišnje ćerke, dokumentarnog videa iz njene svakodnevice sa detetom i njene igre, kao paralelnog javnog života.

Povezana vest:  Raspisan konkurs "Mladi balkanski dizajneri 2014"

Pored autorke u izvođenju učestvuju Milan Marković sa dramaturškim intervencijama audio materijalom i devojčica Marisa Aćin glasom, uz  dramaturško-konceptualnu podršku grupe „Teorija koja hoda“ koju čine  Bojan Đorđev, Siniša Ilić i Ana Vujanović. Autor grafičkog dizajna je Mihailo Ršumović.

„Bitef na filmu“, u selekciji Vere Konjović, prikazaće od 20. do 22. septembra tri filma koja su u vezi sa predstavama iz glavnog programa – britanski „Meri Šeli – Frankenštajn“ u režiji Keneta Brane, italijanski „Teorema“ Pjera Paola Pazolinija i ruski „Ujka Vanja“ Andreja Končalovskog.

Povezana vest:  Pet naslova u užem izboru za nagradu "Đura Jakšić"

Ova manifestacija je osnovana da bi gledaoce putem filmovanih predstava i filmova – igranih i dokumentarnih, dodatno upoznala sa pozorištima, autorima i glumcima koji su gostovali na Bitefu.

Obično bi tema festivala određivala izbor priloga, a kako ove godine slogana nema, izabrane predstave su usmerile program prema filmovima koji su snimljeni na osnovu istog dela, obrazložila je selektorka.

Prvi na programu, u ponedeljak u 18,30 sati, biće britansko-japansko-američka koprodukcija „Meri Šeli: Frankenštajn“ iz 1994. godine.

U moru filmova rađenih na temu Frankenštajna je i film poznatog britanskog pozorišnog i filmskog radnika Brane kojim se, kako naslov govori, vratio originalnom delu spisateljice Meri Šeli i koji je izabran da bi pratio novu, pozorišnu verziju mađarskog reditelja Konrada Mundruca „Frankenštajn – projekt“.

Povezana vest:  Pop-up izložba u novom izložbenom prostoru BW Experience na Sava Promenadi

Film je snimljen po scenariju Stefa Ledija, a uloge igraju Robert de Niro, Kenet Brana, Tom Halsi i Helen Bonem Karter.

Prema sinopsisu, idealista Viktor Frankenštajn, sin poznatog lekara, koji je sa mlađim bratom posmatrao majku kako umire, odlučuje da studira medicinu. Na fakultet odnosi i knjige okultnog učenja, u laboratoriji vrši opite i električnom strujom od delova tela stvara novog čoveka. Kada shvati da je stvorio monstruma, ostavlja ga da bi umro, ali čudovište brzo uči i sveti se stvoritelju.