jdp_novoPremijera predstave Rođeni u JU u JDP-u

 

Predstava „Rođeni u JU“ reditelja Dina Mustafića, premijerno će biti izvedena danas na sceni „Ljuba Tadić“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Reditelj Dino Mustafić rekao je danas na konferenciji za novinare da predstava počiva na akterima predstave, na njihovim ispovestima, sećanjima, emocijama i onome što je za njih predstavljala Jugoslavija.

-Heterogena generacijska podela, od najstarije Branke Petrić do najmladeg Raše Vujovića, koji je rođen pred sam kraj Jugoslavije, govori o tome da bez obzira na zajedničko odredenje da smo rođeni u jednoj zemlji ne znači da prema njoj imamo ista osećanja, ili da kažem ista sećanja – rekao je on.

Povezana vest:  Ara Malikian - NOVI TERMIN 21. maj 2021. u 20 časova Sava Centar

Prema njegovim rečima, predstava je nastala iz ambivalentnog osećaja prema toj zemlji koje više nema.

-Bavili smo se pitanjem šta se događa sa našim identitetom (identitet je konstrukcija) i šta se dešava sa identitetom kada nestane jedna zemlja – rekao je on.

Dramaturški tim, koji je radio predstavu čine Milena Bogavac, Maja Pelević, Filip Vujošević, Božo Koprivica, Miloš Krečković, a scenski pokret i koreografiju radila je Sonja Vukićević.

Povezana vest:  Uživajte u najnovijoj avanturi Isidore Mun

U predstavi igraju i Marko Bacović, Slobodan Beštić, Predrag Ejdus, Mirjana Karanović, Anita Mančić, Anđelika Simić, Milena Vasić.

Glumica Mirjana Karanović je istakla da se predstava „Rođeni u Ju“ razlikuje od ostalih po tome što glumci u ovom komadu igraju sebe.

-Malo glumaca ima tu priliku da igra sebe, a to je veoma privlačno, mada i teško, a ponekad i vrlo bolno, jer se podsećamo na nešto što je naša istina – rekla je ona.

Povezana vest:  Festival MI SMO BEČ od 1. do 23. juna

Reprizno izvođenje predstave „Rođeni u JU’, zakazano je za 17. oktobar u JDP-u.