Stefan_MilenkovicStefan Milenković i Beogradska filharmonija na Kolarcu

 

Koncert violiniste Stefana Milenkovića i Beogradske filharmonije, pod vođstvom dirigenta Kristijana Brankuša, biće održan 22. oktobra u Velikoj Sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, u okviru ciklusa Filharmonije „Hod po žici“. U saopštenju Beogradske filharmonije se navodi da će na koncertu biti izvedena dela „Rozamunda uvertira“ Franca Šuberta, „Per Gint“ Edvarda Griga i Koncert za violinu i orkestar Johanesa Bramsa.

Karte za ciklus „Hod po žici“, u kome će se sa orkestrom Flharmonije predstaviti neki od najtalentovanijih violinista današnjice, raspodate su već u pretplati i za svih pet koncerata iz ovog ciklusa neće biti karata u slobodnoj prodaji. U okviru ciklusa „Hod po žici“ sa Beogradskom filharmonijom predstaviće se i violinisti Josif Ivanov, Sara Čeng, Itai Šapira, Sanhi Čong.

Povezana vest:  Mjuzikl "Grk Zorba" na Terazijama 50. put

U saopštenju se navodi da je violinista Stefan Milenković povodom koncerta rekao da će on dati sve od sebe da koncert bude fantastičan, da orkestar Beogradske filharmonije u ovom trenutku zvuči zadivljujuće, i da dirigent Brankuš dobro poznaje delo i sam Bramsov koncert, koji je jedan od najlepših, najvećih i u nekom smislu najtežih koncerata za violinu i orkestar.

-Za mene je uvek posebno iskustvo kada sviram u Beogradu i trudim se da svaki put budem bolji i drugačiji, da donesem neku novu, svežiju interpretaciju – rekao je on.

Povezana vest:  KRALJEVAČKO POZORIŠTE GOSTUJE 12. APRILA NA SCENI “RAŠA PLAOVIĆ”

U saopštenju Beogradske filharmonije se navodi da je veliko interesovanje publike i za ostale cikluse, a posebno za koncert 29. oktobra, na kome će se predstaviti novi šef dirigent Filharmonije, Muhaj Tang.

Tim koncertom simbolično će biti označen novi početak orkestra, na čijem će čelu proslavljeni kineski dirigent biti najmanje naredne tri godine. Od juna meseca, kada je Filharmonija objavila novu koncertnu sezonu, više od 70 odsto ukupnih kapaciteta Kolarca za sve koncerte rasprodato je u pretplati.

Filharmonija će u ovoj sezoni održati ukupno 30 koncerata, podeljnih u šest ciklusa. Violinista Stefan Milenković je 2002. godine u Beogradu proglašen za umetnika 20. veka. Postao je poznat u celom svetu kada je sa svojih deset godina bio pozvan da nastupi pred bivšim predsednikom SAD Ronaldom Reganom, posle čega su usledili pozivi Mihaila Gorbačova i Pape Jovana Pavla drugog.

Povezana vest:  Protokoli o finansiranju pozorisnih festivala u Kragujevcu

Njegovi nastupi uključuju saradnju sa Berlinskim simfonijskim orkestrom, Helsinškom i Beogradskom filharmonijom, zatim orkestrom Radio Francuske, orkestrom Boljšoj teatra, Nacionalnim orkestrom Belgije.

Sarađivao je sa dirigentima kao što su Lorin Mazel, Danijel Oren, Vladimir Fedosejev i En Šao. Diskografija Milenkovića obuhvata četiri komercijalna izdanja za italijansku kuću „Dinamic“ i brojna izdanja za PGP, a pored kontinuranog rada u školi Džulijard u Njujorku, postao je i vanredni profesor violine na univerzitetu Ilinois.