atelje212Atelje 212 obeležava svoj Dan pozorišta 12. novembra

 

Pozorište Atelje 212 obeležiće 12. novembra, prvi put u svojoj istoriji, Dan pozorišta dodelom nagrada za umetničke i radne rezultate i jubilarnih priznanja.

Na taj dan (12. novembra) 1956. godine, Atelje je započeo svoj život premijernim koncertnim izvođenjem Geteovog “Fausta”, u režiji Mire Trailović. U maloj sali stare zgrade “Borbe”, u kojoj je bilo samo 212 stolica u gledalištu, igrali su Marija Crnobori, Mata Milošević, Viktor Starčić i Ljubiša Jovanović.

Povezana vest:  Bestseler Njujork tajmsa „Meksička gotika“ uskoro u prodaji

Pojava Ateljea 212 značila je prekretnicu u pozorišnom životu ne samo Beograda, već i ovog dela Evrope. Reditelj Radoš Novaković, prvi upravnik Ateljea, inicirao je osnivanje novog pozorišta preko magazina NIN.

Grupa beogradskih intelektualaca glumaca, reditelja, pisaca i muzičara (Borislav Mihajlović Mihiz, Steva Majstorović i drugi) objavili su u NIN-u svojevrsni manifest u kome su objasnili zašto treba osnovati Atelje kao pozorište u kome bi se igrala nova avangardna drama, od velikog uticaja u Evropi u to vreme.

Povezana vest:  Filip David otvara prvi savamalski festival knjige

Oni su želeli da osnuju pozorište koje će se i organizaciono razlikovati od postojećih, koje, pre svega, neće biti institucija. U manifestu su napisali da se pozorištem nikada neće baviti činovnički, da im ono neće biti uhleblje, već poziv.

U traganju za pogodnim prostorom u kome bi realizovali svoju ideju otkrili su čitaonicu novinske kuće „Borba“, a Mihiz je nazvao novo pozorište Atelje 212. Javnost je bila blagonaklona prema ovom neobičnom pozorištu s neobično izvođenim predstavama.

Povezana vest:  "KRCKO ORAŠČIĆ" U BIOSKOPU CINEPLEXX UŠĆE SHOPPING CENTER

Tokom 54 godine, Atelje 212 je kroz svoje predstave, pisce i reditelje, a naročito kroz svoje velike glumce, izrasao u jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovih prostora.

Svoj prvi Dan pozorišta Atelje 212 će obeležiti svečanom dodelom godišnjih nagrada u petak, 12. novembra, u gornjem foajeu posle predstave _Svici_, u 22 sata.

Nagrade će dobiti najbolji glumac i najbolja glumica protekle sezone, kao i spoljni saradnici, radnici iz tehnike i ostalih sektora pozorišta.