kisinPijanista Jevgenij Kisin otvorio ciklus Velikana na Kolarcu

 

Vrhunski svetski pijanista Jevgenij Kisin (39), virtuoz izuzetne muzikalnosti koji osobenom interpretacijom pleni publiku širom sveta, spektakularnim koncertom večeras je u Kolarčevoj zadužbini otvorio novu 14. sezonu ciklusa Velikani muzičke scene.

U prepunoj sali Kolarca, za koju je slavni pijanista rekao da poseduje posebnu auru, akustičnost i lepotu koju nigde nije doživeo, Kisin je, kao i pre pet godina na istom mestu, ponovo ostvario nezaboravnu umetničku čaroliju.

Ruski pijanista Kisin koji već šest godina živi u Parizu iz koga gradi uspešnu karijeru u samom vrhu nove generacije pijanista ove godine svira samo dela dva svetska velikana Roberta Šumana i Frederika Šopena čija se 200. godišnjica od rođenja obeležava širom sveta. Program koji je slušala publika na koncertima u najvećim evropskim gradovima, kao i pre nekoliko dana u Zagrebu, Kisin je izveo večeras u Kolarčevoj zadužbini.

Povezana vest:  Nova sezona u Gvarneriusu od 14. septembra

Briljantan virtuoz istančane muzikalnosti izveo je Šumanove „Fantastične komade“ i „Novelete“ u prvom delu koncerta uz ovacije publike a drugi deo koncerta posvetio je velikom poljskom romantičaru Šopenu izvodeći njegove četiri balade.

Oduševljena publika burnim aplauzima uspela je da vrati Kisina na scenu i kao poklon dobila još malo muzike velikog romantičara Šopena.

Nekadašnje čudo od deteta Kisin, sa jedanaest meseci je prvi put svojoj porodici otkrio talenat, dok je njegova starija sestra vežbala klavir on je počeo da pevuši Bahove fuge.

Povezana vest:  Jovan Kolundžija održaće koncert 16. decembra na Kolarcu

Po sluhu je ponavljao sve što čuje a to i danas radi, bez obzira koja je muzika u pitanju, klasična ili popularne kompozicije.

Kada je dovoljno porastao da dohvati klavir, sa dve godine i dva meseca, počeo je da svira i na radost publike na svim meridijanima, među vodećim pijanistima sveta već dve decenije, Kisin i dalje svira svakog dana najmanje po pet sati.

Kisin je u rodnoj Rusiji sa šest godina primljen u Gnjesin – Školu za talentovanu decu.

Povezana vest:  Da li je Knez Mihailo Balkanski Hamlet?

U 12. godini njegovo izvođenje dva Šopenova koncerta u Velikoj sali Moskovskog konzervatorijuma proglašeno je za istorijski koncert, potom je proglašen poslednjim romantičarem klavira zbog intrepretacija Šopenove muzike, a 1997. je ušao u istoriju kao prvi pijanista koji je ikada bio pozvan da nastupi u ciklusu BBC Proms ciklusu u Londonu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima je i prestižno priznanje za CD izdanje „Red Seal“ na dodeli Gremi nagrada 2006. godine.

Sledeće godine publika širom sveta slušaće Kisina kako interpretira dela mađarskog virtuoza pijaniste i kompozitora Franca Lista čija se 200. godišnjica rođenja obeležava.