dom_omladime_futureGRAD GOST LJUBLJANA od 25. do 28. novembar 2010.

 

Projekat GRAD GOST Doma omladine Beograda biće održan u Ljubljani od 25. do 28. novembra, kao kulturna manifestacija tokom koje će se slovenačkoj javnosti predstaviti više beogradskih umetnika i kulturnih poslenika.

 

Manifestaciju Grad Gost: Beograd u Ljubljani obeležiće i zvanično potpisivanje dokumenta o bratimljenju Ljubljane i Beograda, od strane gradonačelnika ova dva grada – Zorana Jankovića i Dragana Đilasa.

 

Program je realizovan uz podršku projekta Beograda 2020, projekta kandidature Beograda za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine koji sprovodi Sekreterijat za kulturu grada Beograda.

 

U organizaciji Doma omladine Beograda priliku  da se međusobno upoznaju i predstave svoje radove u partnerskom gradu Ljubljani imaće  jedan broj umetnika iz multimedijalne umetničke grupe “Škart”, kao i Ana Pejović, Lidija Kusovac i Vladimir Arsenijević, predstavnici Udruženja KROKODIL.

 

Povezana vest:  Laguna objavila novi roman Tonija Parsonsa

Ovoj manifestaciji pridodat je i program turneje NU SOUND OF BELGRADE koji će u obnovljenom Kinu Šiška predstaviti mlade beogradske bendove Zemlja gruva, Sevdah Baby i Svi na pod, sa kojima će kao specijalni gost nastupiti legendarni Vlada Divljan.

 

Program manifestacije obuhvata:

 

Nastup grupe ŠKART u Muzeju grada Ljubljane, 25. novembra od 19:00

ARMATURA (to je ono…)

ŠKART, grupa nastala 1990, ovogodišnji učesnik Bijenala Arhitekture u Veneciji, predstavlja se trenutno najživljim svakomesečnim beogradskim programom Pesničenjemtreningom aktivne poezije i kolektivnog pevanja – u kom, ovaj put, učestvuju beogradske i ljubljanske pesnice i pesnici, nove kantautorske snage (Boris Mladenović, Jarboli, Midica, Nema Karta), vezilja vizuelne poezije – Novih kuvarica/zidnjaka – Lenka Zelenović i mnogi drugi…

Kao specijalni gosti nastupaju horovi PROBA (Beograd) i KOMBINAT (Ljubljana), koji su zajedno nastupili i na otvaranju škartovog paviljona KLACLALIŠTE u Veneciji. Program će početi ARMATUROM, arhitektonskom himnom!

Povezana vest:  „Doba dinosaura“ za najmlađe Vulkančićeve čitaoce u prodaji

www.skart.rs

 

Predstavljanje beogradskog književnog festivala KROKODIL u Trubarjevoj hiši literature, 26. novembra u 12:00

KROKODILKnjiževno Regionalno Okupljanje Koje Otklanja Dosadu I Letargiju. Osnivači festivala Vladimir Arsenijević, Lidija Kusovac i Ana Pejović predstaviće slovenačkoj publici kroz video materijal i razgovor sa prisutnima ovaj beogradski festival čitanja, koji svake godine u junu okuplja najznačajnija imena regionalne književnosti. Ova prezentacija uvod je u gostovanje festivala KROKODIL u Ljubljani, koje će se odigrati u prvim mesecima 2011 godine.

 

Koncert grupa uključenih u turneju NU SOUND OF BELGRADE Svi na pod, Zemlja gruva, Sevdah Baby i specijalni gost Vlada Divljan u Kinu Šiška, 25. novembra od 21:00

Koncerti pod nazivom Nu sound of Belgrade imaju za cilj da u regionu predstave novu generaciju beogradskih autora i sastava stasalu u noćnoj vrevi jednog od najdinamičnijih gradova u regionu, čiji hitovi su okupirali liste i plesne podijume klubova u Srbiji u poslednjih godinu dana. Pored Ljubljane, najaktuelnija imena srpske plesne muzike – SevdahBaby, Zemlja Gruva i Svi na pod! – nastupiće i u Zagrebu (26.11., Klub Močvara) i u Sarajevu (27.11., Dom Mladih)

Povezana vest:  INTERAKTIVNA POZORIŠNA ŽURKA U MIKSER HAUSU

www.domomladine.org/nusoundofbelgrade

 

Susreti pet ljubljanskih i pet beogradskih mladih producenata (Muzej grada Ljubljane)

 

Partnerske kuće Doma omladine Beograda u Ljubljani u kojima će se predstaviti umetnici iz Beograda i Srbije su  Muzej grada Ljubljane i Trubarjeva hiša literature.

 

Projekat “Grad gost” je započet pre 2004. godine i postao je jedan od najprepoznatljivijih programa Doma omladine Beograda. Do sada su  kroz ovaj program ostvarene razmene sa Ljubljanom, Amsterdamom, Budimpeštom, Bergenom i započeta je saradnja sa Dablinom.