Istorija umetnosti u Srbiji 20 vekPromocija knjige „Istorija umetnosti u Srbiji XX vek“

 

U okviru programa „Promocije“ Doma omladine večeras je predastavljen prvi tom buduće trotomne „Istorije umetnosti u Srbiji XX vek: radikalne umetničke prakse“, u izdanju „Orion Art“-a iz Beograda.

Urednik tribinskog programa Nenad Daković izrazio je zadovoljstvo što je prvo javno predstavljanje jedinstvenog izdavačckog poduhvata kao što je ovo delo, organizovano u Domu omladine koji je, uz Studentski kulturni centar, jedno od ključnih mesta za na kojima su se odvijale neke od bitnih manifestacija opisanih u ovo knjizi.

O kapitalnom delu koji obuhvata slikarstvo, skulpturu, pozorište, arhitekturu, muziku, performans i fotografiju govoprio je autor i urednik ovog projekta je prof. dr Miško Šuvaković , prof. dr Jerko Denegri (likovna umetnost) i neki iz tima saradnika: dr Aleksandar Ignjatović(arhitektura), Vesna Mikić i mr Jelena Novak (muzika).

Povezana vest:  Eurobank tradicionalno generalni sponzor manifestacije „Noć knjige“

Šuvaković je upotrebio termin da je knjiga „napravljena“ pošto je pitanju bio veoma složen posao oko koga se okupila brojna ekipa saradnika iz najrazličitijih oblasti.

On je podvukao da je institucionalni okvir za ceo projekat dala Katedra za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, ali da su pomogle kolege sa Grupe za teoriju umetnosti i medija Interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Knjiga je, kako je objasnio Šuvaković, nastala iz optimističkih ideja : o emancipaciji i napretku koje su inspirisale saradnike da se svesrdno angažuju oko istraživanja zadatih tema na interdicsiplinaran način.

Povezana vest:  Dečja filharmonija nastupa u Beogradu u Tašmajdanskom parku, na Dan muzike

On je uveren da će sva tri toma, kada budu završena do kraja 2012 godine, zanačjno doprineti novom sagledavanju odnosa između različitih formi umetničkog stvaralaštva koje su bile mnogo više isprepletane nego što se do sada mislilo.

Šuvaković je priznao da je kao urednik bio iznenađen do kojih sve saznanja došli autori pojedinih tekstova.

Veliki znalac likovne umetnosti 20 veka prof. Denegri je ispričao da ga je fascinirala raznovrsnost metodoloških pristupa obradi tema i u kojoj meri je rad na ovoj knjizi pokazao da je prošlo vreme jedinstvenog posmatranja fenomena u umetnosti.

Povezana vest:  Izložba radova Olje Ivanjicki na Kosančićevom vencu od 11. juna

Denegri je skrenuo pažnju na velik broj aktera u umetnosti Srbije u 20 veku koji nisu bili adekvatno vrednovani pa su mnogi i zaboravljeni a sada su osvetljeni na nov način što omogućava novo vrednovanje.

Vesna Mikić sa muzikologije skrenula je pažnju da je u ovom delu prvi put omogućeno da muzika uđe u neku sintezu o umetnosti u Srbiji u 20. veku, dok je Aleksandar Ilić zadužen za tekstove koji se bave arhitekturom u Srbiji u prošlom veku rekao da je rad na ovoj sintezi doživeo i kao posebnu misiju da se uspostavi noiv sistem vrednosti u domenu kulture.