Predstava „Krug života“ i pantomimičarska čajanka na P(h)antomfestu u Vranju

///Predstava „Krug života“ i pantomimičarska čajanka na P(h)antomfestu u Vranju

Predstava „Krug života“ i pantomimičarska čajanka na P(h)antomfestu u Vranju

Talentovani bugarski pantomimičar Filip Dončev izvešće na predstojećem sedmom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest, koji će se u organizaciji Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje održati u Vranju 7. i 8. decembra, predstavu „Krug života“.

Oslanjajući se na klasičnu pantomimu Marsoa, Baroa, Borda, Edvardsa i Dariusa, „Krug života“ se bavi najvažnijim momentima naših života u čijem je središtu nada. Biti živ znači imati nadu u bolji svet. Čovek prolazi svoj životni ciklus sa nadom u besmrtnost. Filip Dončev koristi uglavnom klasičnu pantomimičarsku tehniku Dekrua, Baroa i Marsoa i klasičnu muziku. Zahvaljujući neverbalnom izražavanju ovu predstavu je moguće razumeti u celom svetu.

Filip Dončev je bugarski umetnik mlađe generacije, ali sa bogatom profesionalnom karijerom. Na sceni je od svoje 17 godine u mnogobrojnim postavkama u svom rodnom mestu, Ruse, Bugarska, i u Sofiji. Sarađivao je sa poznatim bugarskim pantomimičarem Aleksandrom Ilijevim u mnogobrojnim predstavama i filmovima. Osim pantimimom bavi se i tibetanskom medicinom, džiudžicom, meditacijom, fizičkim pozorištem, masažom, improvizacijom, plesom, raznim sportovima, žongliranjem, montažom… Studira pantomimu na Nacionalnoj pozorišnoj akademiji za pozorište i filmsku umetnost u Bugarskoj.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe “ANTIMONDE” Mihaela Milunovića 7.april

Predstava Krug životabiće izvedena prvog festivalskog dana od 21h u sali Doma vojske u Vranju. Ulaz je – kao i za sve ostale programe P(h)antomfesta – slobodan.

U okviru pratećeg programa 7. P(h)antomfesta poznati američki pantomimičar Robert Post održaće u petak 7. decembra od 13 časova u Američkom kutku pri Narodnoj biblioteci u Vranju prezentaciju sa elementima diskusije pod nazivom „POST(ovi) sa puta“, dok će 8. decembra od 13 časova u prostorijama Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje (MOGN) biti održana „Čajanka kod prijatelja“ – eksperimentalni program koji je deo serijala „Pantomima izlazi na ulicu“. Kao i ranijih godina harizmatični makedonski pantomimičar Meto Janakievski svoju veštinu pokazaće van scene, ovog puta u druženju sa članovima MOGN-a , ali i svim drugim zainteresovanim ljudima koji žele da prisustvuju atraktivnom programu „Čajanka kod prijatelja“ i tom prilikom steknu nove prijatelje i upoznaju svoje sugrađane sa oštećenim sluhom.

Povezana vest:  Dirljva i emotivna promocija knjige „Spas" Isidore Bjelice

Podsetimo, čuveni američki pantomimičar i komičar Robert Post nastupiće prvi put u Srbiji na sedmom Međunarodnom festivalu pantomime – P(h)antomfest. On će 8. decembra od 20 časova u Domu vojske u Vranju izvesti nesvakidašnju predstavu „Postovo komično pozorište“, za koju je The New York Times napisao: „Post zaslužuje mesto na svačijoj all-star listi blesavih nadarenih umetnika“. Gostovanje Roberta Posta omogućila je Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

Povezana vest:  NA SCENI „RAŠA PLAOVIĆ“ 16. OKTOBRA GOSTUJE KANADSKO POZORIŠTE „TALK IS FREE THEATRE”

Takođe, prvog festivalskog dana, 7. decembra od 20.10h, odmah nakon svečanog otvaranja Festivala, biće premijerno izvedena predstava pantomime „Odluke“, u režiji Trajčeta Gjorgieva, nastala u produkciji Festivala.

U predstavi igraju članovi Međuopštinske organizacije gluvih i nagluvih Vranje: Alesandra Demirović, Ivica Spasić, Jovica Stamenković, Jelena Momčilović, Milica Janjić i Smilja Bojković. Festival ove godine u potpunosti ostvaruje svoj cilj tako što u predstavi zajedno glume čujuća i gluva lica čime se u potpunosti briše razlika između njih kroz pantomimu.

Festival su ove godine podržali: Ministarstvo kulture Republike Srbije, Grad Vranje i Ambasada Sjedinjenih Američkih država u Beogradu.

P(h)antomfest je pokrenut 2012. godine sa plemenitom idejom da se kroz umetnost, u ovom slučaju pantomimu, u umetnički proces aktivnije uključe gluve i nagluve osobe, te da se izbrišu razlike koje ih čine skrajnutim sa umetničke scene i u društvu uopšte.

 

By | 2018-12-06T00:05:56+00:00 decembar 6th, 2018|Kultura|0 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.