Na Beogradskoj tvrđavi, u Nebojša kuli završen je prvi Ilustrofest- Festival ilustracije koji je okupio lilustratore iz celog sveta u 9 festivalskih dana, pod generalnim pokroviteljstvom Banke Poštanska štedionica i uz podršku Centra Beogradskih Festivala (CEBEF) i JKP Beogradska tvrđava.

Na zatvaranju Festivala gdja. Ljiljana Kapor u ime Zadužbine “Momočilo Momo Kapor” i Anita Todorović, direktorka Ilustrofesta uručile su priznanje – nagradu najboljem crtaču iz ovogodišnje selekcije – Jeleni Seničić ilustratorki i grafičkoj dizajnerki iz Srbije. Uz grafiku Mome Kapora Jelena je kao nagradu za izuzetno crtačko umeće dobila i novo izdanje Momine knjige “Uspomene jednog crtača” koja je te večeri promovisana. Ova knjiga nije samo svojevrstan autobiografski leksikon nego i spomenar mnogim vrsnim crtačima koji su obeležili našu likovnu i umetničku scenu i predstavlja obavezno štivo za sve mlade crtače. Knjiga podseća da je crtanje disciplina duha a linija crtača – kod koji otkriva karakter i osećanja umetnika.

Povezana vest:  Novi Sad epicentar svetske umetnosti: Lotrek, Vorhol i Joko Ono u Evropskoj prestonici kulture

Direktorka Ilustrofesta Anita Todorović zajedno sa Ninom Radulović direktorkom marketinga Festivala, najavila je nastavak ovog projekta kroz on-line platformu koja je već izradjena i čija je demo verzija te večeri promovisana.  Ova on-line platforma će omogućiti svim ilustratorima iz zemlje i sveta da u kontinuitetu tokom cele godine a ne samo tokom Festivala imaju on-line Bazar za svoje ilustracije i primenjene ilustracije. “Na taj način razvijamo kreativnu industriju Srbije ali i regiona, umrežavanjem, promovisanjem mladih umetnika ali i stvaranjem digitalne platforme koja im omogućava da žive od svojih ideja, da naplate svoj kreativni rad na svetskom tržištu” – istakla je Anita Todorović.

Povezana vest:  "Iskustvo u gužvi", retrospektivna izložba Goranke Matić

Proteklih devet dana Beograd je bio regionalni centar ilustracije. Veliki broj ilustratora iz celog regiona posetio je Festival a Beograd je pokazao da ima sluha za nove ideje posebno one koje angažuju novu mladu kreativnu klasu koja jeste misleći sloj našeg društva.

Na konkurs za učešće na Ilustrofestu prijavilo se 220 ilustratora iz celog sveta, sa oko 2000 radova, a stručni žiri u sastavu: prof. Jugoslav Vlahović, prof. Jana Oršolić, slikar Dušan Jovović, Alina Mara Vujić kustoškinja i Slavimir Stojanović izabrao je 80 autora koji su se našli na izložbi najboljih ilustratora i ilustracija na Kalemegdanu ispred Cvjete Zuzorić i dodelio na otvaranju nagrade najboljim ilustratorima iz svake Festivalske kategorije: Andjeli Janković, Stefanu Grkoviću, Moniki Lang, Jovani Mugoša i Vandi Čižmek. Grand Prix Festivala poneo je crnogorski autor Srdja Dragović.

Povezana vest:  JUGOSLOVENSKO DRAMSKO POZORIŠTE - REPERTOAR ZA MART 2011.

Pored velike izložbe najboljih ilustracija u okviru Festivala bile su organizovane besplatne radionice crtanja za decu u saradnji sa generalnim pokroviteljem bankom Poštanska štedionica, ali i Bazar primenjene ilustracije za mlade umetnike. Takodje članovi žirija kao i neki od laureata, učestvovali su u iscrtavanju drvenih igračaka koje će biti donirane deci Prihvatilišta za decu Beograda.