Međunarodni festival monodrame i pantomime, 44. po redu, počinje sutra u Pozorištu lutaka “Pinokio“ u Beogradu i trajaće do 30. juna.

Od rekordnog broja prijavljenih predstava (70), selektori festivala Predrag Miletić i Marko Stojanović uvrstili su u zvaničnu takmičarsku konkurenciju sedam monodrama i četiri pantomime iz Srbije, Hrvatske, Republike Srpske, Bugarske, Gruzije i Nemačke.

Festival će otvoriti glumica Elizabeta Ðorevska i tom prilikom će biti organizovana revija pozorišnih kostima Aleksandre Pecić i izveden performans “Cirkusfere“.

Povezana vest:  Afro festival od 20. do 22. juna

Pored predstava, najavljena je promocija nove knjige “Antologija savremene srpske komedije“ Radomira Putnika, brojne radionice, gostovanje Batiste Marsoa, sina svetski poznatog pantomimičara Marsela Marsoa, diskusije o statusu pantomimičara danas i uticaju tehnologija na tu sferu umetnosti, a tokom festivala odvijaće se i Drugi svetski kongres pantomime.

Zvanični deo otvoriće Anđelka Prpić monodramom Nebojše Romčevića “Šta me snađe“ i monodrama “Pjero“ Aleksandra Alijeva iz Sofije.

Povezana vest:  "Ova knjiga me je izludela" - otkriva Vedrana Rudan na promociji "Doživotne robije"

U čast nagrađenih, van konkurencije, Kristina Šikanić će izvesti monodramu o životu velike plesačice Isadore Dankan “Ja, Isadora“.

O nagradama Zlatna kolajna za monodramu “Maja Dimitrijević“ i Zlatna kolajna za pantomimu, odlučivaće stručni žiri u sastavu: glumac Milan Caci Mihajlović, dramaturg Molina Udovički i teatrolog Dragana Bošković.

Biće dodeljene i nagrada publike Zlatna kolajna “Siniša Dakić“, Nagrada za inventivnost i nagrada “Ljuba Moljac“.

Povezana vest:  Soe Valdes predstavila svoj roman "Žena koja plače"