Znate ga. Uz njega ste se smejali, radovali, plakali… Dr Nele Karajlić sada ide već dobro utabanom stazom pisca. Nakon autobiografije „Fajront u Sarajevu“, usledio je roman „Solunska 28 – O novcu i strastima“, prvi deo trilogije koji je i ovenčan nagradom „Momo Kapor“, u kojem nam pripoveda istoriju jedne kuće izgrađene s kraja 19. veka u dorćolskoj ulici i vodi nas u prostor sa druge strane ogledala, na samoj tromeđi života, smrti i večnosti.

Sada će Nele čitaoce obradovati drugim delom trilogije „Solunska 28“ posvećene ljudima i događajima koji su prolazili kroz dorćolsku kuću na samoj obali Dunava.

Pripovedajući o svemu onome što je snašlo stanare Solunske 28 tokom nemačke okupacije Beograda u Drugom svetskom ratu, Dr Karajlić nudi podjednaki čitalački užitak i onima koji su čitali prvi deo trilogije, ali i onima koji se tek sada pridružuju armiji njegovih vernih čitalaca. Nastavak monumentalne sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta još jednom potvrđuje da je naša književnost u Dr Karajliću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da nam kaže.

Povezana vest:  BEOGRADSKI VIKI-MARATON ZA SLOBODU MEDIJA

Pitali smo Neleta o čemu nam pripoveda u novom romanu „Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji“. Ovo je njegov odgovor:

„Ovo je priča o jednoj ženi. Ženi koju je sudbina kaznila ostavivši je u životu. Ona je pobedila – Ljubavlju.

Ovo je priča o jednome jutru… koje je promenilo sve….

Ovo je priča o jednome gradu. Ranjenom, osakaćenom i poniženom gradu, koji se podiže iz pepela, verom u sebe.

Povezana vest:  Ponovo otvoren Muzej flipera u Budimpešti

Ovo je priča o jednome muškarcu, prevarenom, izdanom, ostavljenom od prijatelja, slepom od želje za osvetom, muškarcu koji spasava dušu… praštanjem.

Ovo je priča o jednoj ljubavi, zabranjenoj, neizrecivoj i otrovnoj ljubavi, što se na kraju, kao i svaka ljubav, pretvori u plamen.

Ovo je priča o jednoj golgoti posle koje, kao i posle svake golgote, dođe vaskrsenje.

Ovo je priča o muzici, o njenoj tajanstvenoj moći, o tome kako slepima daje vid, onima u raju spokoj, a onima u paklu utehu.

Povezana vest:  Predavanje prof. dr Mila Lompara o romanu Miloša Crnjanskog Kod Hiperborejaca

Ovo je priča o jednome dečaku. Bolesnom dečaku koji će da ozdravi, verujući u nemoguće.“

Drugi deo trilogije Dr Neleta Karajlića, „Solunska 28 – O prijateljstvu i izdaji“, možete pronaći od 20. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs, na sajtu www.laguna.rs kao i na kioscima.

Prvo druženje sa Neletom uz promociju knjige u Beogradu zakazano je za utorak 1. oktobar od 18 sati u Velikoj sali SKC-a. Ponesite svoj primerak knjige i dobro raspoloženje jer vas čeka i mini-koncert!

PHOTO: Antonio Ahel/ATAImages i Laguna