Najčitanija knjiga stranog autora u Biblioteci grada Beograda za 2019. godinu jeste triler jednog od najpopularnijih svetskih pisaca kriminalističkih romana Jua Nesbea „Ponoćno sunce“ u izdanju Lagune, saopšteno je 15. januara na svečanosti povodom 89 godina postojanja biblioteke.

Ovo je jedna od retkih nagrada iza koje stoje čitaoci, a oni su tokom protekle godine rado birali Lagunina izdanja, pa je tako i na drugom mestu ove liste naša knjiga – reč je o naslovu „Homo deus“. U deset najčitanijih nalaze se i romani „Golmanov strah od penala“ Petera Handkea, „Moja baka vam se izvinjava“ Fredrika Bakmana i „Slepi miš“ Jua Nesbea.

Povezana vest:  „Emocionalni vampiri" u prodaji od petka, 13. februara

Triler „Ponoćno sunce“ Laguna je objavila 2017. godine. U središtu radnje je Jun, hipik i neuspešni plaćeni ubica koji je zbog nesposobnosti da stisne obarač kad pogleda u lice žrtvi primoran da beži od svog poslodavca, narko-bosa zvanog Ribar. Južnjak Jun, predstavljajući se kao lovac Ulf, ubrzo se upoznaje sa glavnim akterima male zajednice u koju je pristigao, sa crvenim suncem koje odbija da zađe i nepreglednom visoravni prekrivenom vresom. Ipak, Jun ne gaji iluziju da je dovoljno bilo pobeći na severni kraj sveta, jer Ribar uvek pronađe ono što traži.

Povezana vest:  Nova Vulkančić letnja akcija: 3 knjige za 999 rsd!

Svečanosti su prisustvovali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, koji je pohvalio trud i entuzijazam koji biblioteka ulaže u negovanje kulture čitanja, gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je istakao značaj biblioteke u vreme kad je najteži zadatak dolaženje do pravih informacija, kao i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. Prisutnima se na kraju obratila i direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov, koja je izrazila zadovoljstvo ostvarenim rezultatima i najavila još bolji rad biblioteke, kao i rekonstrukciju zgrade biblioteke u Zmaj Jovinoj ulici, što je istakla kao jedan od najvažnijih zadataka u ovoj godini.

Povezana vest:  Mjehur je napisao knjigu "Eva i njen Roksi", Gorostasna je nacrtala