Jedan od najvažnijih savremenih srpskih pisaca, Svetislav Basara u svom novom romanu „Kontraendorfin“ duhovito i britko se obračunava sa srpskom mitomanijom.

Demistifikacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire.

Povezana vest:  Otvoren 7. Šekspir festival

Neiscrpan humor i hiperbola glavna su piščeva oružja i u ovom romanu, svojevrsnom nastavku „Andrićeve lestvice užasa“.

Da li nam je „hormon nesreće“ u krvi?

„Voleo bih da izlazak ’Kontraendorfina’, izazove pojačano lučenje istoimenog hormona – poznatog samo u endokrinologijama balkanskih naroda. A kako se manifestuje i na šta to liči, radoznali čitalac se može obavestiti iz opisa eksperimenta sa pacovima u jednom od poglavlja romana“, rekao nam je Basara povodom nove knjige.

Povezana vest:  Komad "Double Falsehood" ipak Šekspirov?

Svetislav Basara je dobitnik mnogih književnih nagrada, uključujući i Ninovu nagradu za roman „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“. Njegove knjige su prevedene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik.

„Kontraendorfin“ je nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vencu Basarinih romana koje otvara „Početak bune protiv dahija“, koji tematizuju maligne i neuralgične tačke novije srpske istorije, kulture i politike. Novi roman možete pronaći od ponedeljka 17. avgusta u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Povezana vest:  Besplatan program za srednjoškolce tokom zimskog raspusta u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu