Slavista Andreas Guski napisao je biografiju jednog od najintrigantnijih književnih stvaralaca 19. veka – Fjodora Mihailoviča Dostojevskog.

U knjizi „Dostojevski“ Guski sa kritičkom blagonaklonošću slika portret čoveka željnog dokazivanja, koji je s pravom verovao u svoj izuzetan književni talenat.

Prema rečima Tomasa Mana, „Zločin i kazna“ je „najveći kriminalistički roman svih vremena“. Život samog autora, obeležen spoljnim i unutrašnjim dramama, bio je, međutim, gotovo jednako uzbudljiv kao i njegovi romani. Kad je s dvadeset sedam godina uhapšen iz političkih razloga, Dostojevski je u poslednjem trenutku izbegao izvršenje smrtne presude. Posle deset godina provedenih u Sibiru vraća se kao potpuno drugi čovek i stupa ponovo na književnu scenu. Kasnije će od poverilaca bežati u inostranstvo, a od materijalne oskudice u kockarsku strast. Obračuni sa svetom njegovog doba učinili su ga „prorokom XX veka“, kako ga naziva Alber Kami. U svojim delima osvetlio je najtajnije zakutke ljudske duše, koliko prefinjeno toliko i nemilosrdno.

Povezana vest:  Klasik ekonomske literature - "Svet u depresiji od 1929. do 1939. godine" u prodaji od 15. novembra

Andreas Guski, koji je jedan od najboljih nemačkih poznavalaca dela Dostojevskog, prati njegove političke preobražaje od pobunjenika do reakcionara, njegove pokušaje da zaradi za život kao profesionalni književnik i njegovu borbu za čitaoce. O životu Dostojevskog Guski pripoveda tako da pred nama izranja opipljiv lik, čovek od krvi i mesa, a njegov grandiozni opus smešten je u kontekst vremena u kojem je živeo.

Povezana vest:  Dani savremene italijanske umetnosti od 31. oktobra u Srbiji - otvaranje medjunarodne izlozbe

Biografiju „Dostojevski“ možete pronaći od petka 4. septembra u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.