jdp_novoPrva premijera u JDP komad Iz junačkog života građanstva

 

Prva ovogodišnja premijera na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu biće predstava „Iz junačkog života građanstva“ Karla Šternhajma, u režiji Ive Milošević, najavljeno je iz tog teatra.

U predstavi igraju Dragan Mićanović, Jelena Đokić, Predrag Ejdus, Nada Šargin, Anđelika Simić, Rada Đuričin, Marko Baćović, Nikola Vujović, Marinko Madžgalj i Bojan Lazarov, a premijera je najavljena za 21. januar na Velikoj sceni „Ljuba Tadić“.

Povezana vest:  Otvaranje izložbe „Nije za preprodaju“ 19. maja u Prodajnoj galeriji „Beograd“

Kroz tri komedije o društvenom usponu jedne građanske porodice iz generacije u generaciju, autor komada ispituje granice ljudske beskrupuloznosti, gramzivosti i egoizma, navela je rediteljka Iva Milošević.

Karl Šternhajm (Carl Sternheim 1878-1942) nemački je dramatičar i pripovedač iz epohe ranog ekspresionizma. Pisao je drame, romane, kratke priče i eseje.

Zajedno s Francom Bejom pokrenuo je ekspresionistički časopis „Hiperion“, u kojem je štampao prvo prozno delo Franca Kafke „Razmatranje“.

Povezana vest:  Danas otvaranje pozorišnog festivala za decu „Pozorište Zvezdarište”

Šternhajmova dela bila su zabranjena za vreme nacizma u Nemačkoj. Njegovi najuspeliji pozorišni komadi pripadaju ciklusu „Iz junačkog života građana“, a prvi komad iz tog ciklusa („Gaće“) napisan je 1911.

Ti komadi čine dramaturšku celinu predstave „Iz junačkog života građanstva“, čiji je sarkastični ton nagovešten u samom naslovu i pogađa sve slojeve nemačkog društva u periodu uoči Prvog svetskog rata, razotkrivajući lažni moral, karijerizam, idolatriju ugleda i pohlepu koja naciju neminovno vodi u rat.

Povezana vest:  MEGUMI TEŠIMA, violina i JOŠIKO IVAI, klavir (Japan), 14. mart u Guarnerius

Za potrebe Jugoslovenskog dramskog pozorišta delo Karla Šternhajma s nemačkog je preveo dramaturg i prevodilac Boško Milin. Ovo je prvo izvođenje nekog dela tog nemačkog pisca na srpskom jeziku.

Scenograf predstave je Gorčin Stojanović, kostimograf Leo Kulaš, a kompozitor Vladimir Pejković.