U izdanju Kreativnog centra objavljena je nova slikovnica Džulije Donaldson, najpopularnije britanske autorke dečjih knjiga.

Zeka Pesnik je topla priča u stihovima o jednom neshvaćenom zecu koji bi radije smišljao pesme nego grickao travu. On više od svega voli da izmišlja zabavne rime i inspiriše ga sve što vidi, ali ostali zečevi ne cene njegov talenat i ljute se na njega. Tužan i usamljen, Zeka Pesnik odlučuje da jedne zvezdane noći napusti svoju logu i sasvim sam krene na put. Dok je kopao tunel, sreo je glistu, krticu i stonogu. Svakoj od njih pažljivo je odrecitovao svoje stihove, ali nijedna životinja to nije umela da ceni. Baš kada je pomislio da nikada neće naći srodnu dušu, naš junak je upoznao nekoga ko deli njegovo oduševljenje poezijom… Zbog briljantne rime i duhovitih situacija slikovnicu Zeka Pesnik zadovoljstvo je čitati naglas. Ona je savršena za slušanje kod kuće, u autu, pred spavanje – u bilo koje vreme!

Povezana vest:  Knjiga kao priručnik za proces vaspitavanja dece - Kako da pričate da bi vas deca slušala – slušajte da bi vam deca pričala

Autorka nesvakidašnje priče Zeka Pesnik je Džulija Donaldson (1948), najpopularnija spisateljica dečjih knjiga u Velikoj Britaniji. Prva knjiga joj je objavljena kada je imala više od 40 godina i ubrzo je postala pisac čije su knjige već dvadeset godina u samom vrhu lista najprodavanijih knjiga za decu širom sveta.

Napisala je više od 210 knjiga, uglavnom slikovnica, ali je pisala i poeziju, igrokaze i romane za mlađe osnovce. Mnoge od njenih knjiga već se smatraju klasicima dečje književnosti. Ona je autorka planetarno omiljenog lika po imenu Gruffalo, kod nas nazvanog Grozon. Slikovnica Grozon prevedena je na više od 70 jezika i prodata u preko 13 miliona primeraka. Bibliotekari iz Velike Britanije izabrali su ovu knjigu za jednu od deset najboljih slikovnica svih vremena, a po motivima te priče BBC je napravio i animirani film.

Povezana vest:  Novi roman Tonija Parsonsa, od 9. jula u prodaji

Svake večeri milioni dece širom sveta čitaju ili slušaju neku od priča Džulije Donaldson. Među njenim obožavaocima su i Mišel Obama i princ Vilijam, koji ju je 2019. godine odlikovao najvišim ordenom Ujedinjenog Kraljevstva. Popularni pisac za decu Dejvid Valijams nazvao je Džuliju Donaldson „potpunim genijem“, dodajući: „Zadivljen sam njenim talentom!“. O uspehu knjiga Džulije Donaldson svedoči i činjenica da se u Velikoj Britaniji otprilike na svakih 11 sekundi proda jedna njena knjiga, a između 2010. i 2019. godine u Velikoj Britaniji prodato je više od 27 miliona knjiga Džulije Donaldson, što je, prema poznatom istraživanju tržišta knjiga, čini najprodavanijom autorkom decenije u bilo kojoj starosnoj grupi ili žanru.

Povezana vest:  Jair Vardi otvara 17. Beogradski festival igre

„Кnjige Džulije Donaldson izuzetno su popularne, pre svega zbog veoma veštog pripovedanja u stihovima, koji su laki za pamćenje i kojima će se deca uvek rado vraćati. U njenim pričama često ima elemenata ponavljanja, koji decu umiruju, pa priče mogu odlično da funkcionišu i kao priče za laku noć. Tematika njenih knjiga pažljivo je odabrana – to su teme bitne za razvoj i odrastanje deteta – i roditelji se zbog toga rado odlučuju za takve priče“, navodi Dejan Begović, urednik i prevodilac slikovnica Zeka Pesnik, Prutko, Zbunjeno majmunče, Šta je saznala bubamara mala i Šta je NOVO saznala bubamara mala.

U izdanju Kreativnog centra do sada je objavljeno osam knjiga Džulije Donaldson, a u planu je još nekoliko novih naslova koji će biti objavljeni tokom ove i naredne godine.