Ugledni svetski ansambl “Holland Baroque” (Holandski barok) održaće koncert u sredu, 17. marta u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sa početkom u 19 časova, u saradnji sa ansamblom “Beogradski barok”. Uz pridržavanje svih epidemioloških mera, publika će imati jedinstvenu priliku da čuje program pod nazivom “Mundus inversus” koji donosi presek žanra italijanskog instrumentalnog koncerta 17. i 18. veka, u širokom rasponu od “končerta grosa”, preko “virtuoznog koncerta” do „rokoko“ stila.

Povezana vest:  PAROL! umetnost izvan zidova, izvan granica u Domu omladine Beograda

U organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF, “Holandski barok” prvi put nastupa u Beogradu zajedno sa ansamblom “Beogradski barok”, na čiju je inicijativu i došlo do ove saradnje, u okviru njihovog ciklusa “Evropa u gostima”. Saradnja dva ansambla je ostvarena kao deo serije koncerata “Evropa u gostima 2021” a na inicijativu Katarine Aleksić, koja je član oba ansambla, u Srbiji i Holandiji.

Povezana vest:  Perverzije se vraćaju u Beograd!

Ansambl “Holland Baroque”, koji predvode sestre bliznakinje, čembalistkinja Tineke Stenbrink i violinistkinja Judit Stenbrink, uživa reputaciju jednog od najboljih ansambala za baroknu muziku u Evropi. Holandski barok redovno sarađuje sa vodećim evropskim umetnicima kao što su gambista Paolo Pandolfo, mandolinista Avi Avital, violončelista Đovani Solima, a ističe se inovativnim programima i nekonvencionalnim pristupom koji briše granice između žanrova i epoha.

Povezana vest:  Izvanredna biografija Petra Velikog iz pera dobitnika Pulicerove nagrade ekskluzivno na Sajmu knjiga

Spoj dva izvanredna ansambla za baroknu muziku garantuje jedinstveni muzički doživljaj. Ulaznice za ovaj koncert se mogu nabaviti na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 600 dinara.

PHOTO: Wouter Jansen