Na izložbi Veliki format, četvrtoj u okviru projekta Kolekcionar kao kustos i selektor, prikazana su dela monumentalnih dimenzija iz privatnih kolekcija. Izložba traje do petka, 3. juna, u četiri izlagačka prostora ARTE galerije u Beogradu (Andrićev venac 4, Andrićev venac 12, Kralja Milana 3 i Svetogorska 29).

Izložena su remek-dela najreprezentativnijih predstavnika jugoslovenske i srpske savremene i moderne umetnosti, poput Dada Đurića, Vladimira Veličkovića, Milana Konjovića, Petra Lubarde, Lazara Vozarevića, Mire Brtke, Ljube Popovića, Miće Popovića, Petra Omčikusa, Damnjana, Bore Iljovskog, Mrđana Bajića i Dušana Džamonje. Dela su nastajala od 50-ih godina XX veka do danas.

Povezana vest:  Dečiji pozorištni festival od 20. maja u Subotici

Ova izložba predstavlja jedinstvenu priliku da javnost upozna dela koja se nalaze u privatnim kolekcijama.

Kako se izložba nalazi u četiri galerijska prostora, nastojali smo da radove u svakom prostoru idejno i poetički povežemo. Izloženi radovi predstavljaju najbolje kolekcionarske primerke, te je svako delo kuriozitet po sebi, i ima interesantnu priču koja traje od nastanka dela do aktuelne izložbe, pa su takvom selekcijom posetioci motivisani da obiđu sva četiri izložbena prostora i stvore celokupnu sliku o izložbi. – izjavio je Drago Rakočević, kustos ARTE galerije.

Kustosi ARTE galerije uvek su spremi da sa posetiocima podele detalje o pojedinačnim delima. Interesovanje publike privlači diptih Miće Popovića, “Ričard Titovog lika”, slika nastala 1974. godine, kada je trebalo da bude i izložena, ali je izložba zabranjena pre zvaničnog otvaranja. Slika prikazuje susret Tita i Ričarda Bartona u Titovom zoološkom vrtu na Brionima, povodom snimanja filma “Sutjeska”, u kom je, prema Titovoj želji, njegov lik tumačio Ričard Barton.

Povezana vest:  Predstavljena monografija "Mojih 500 glumaca" Zdravka Šotre u RTS klubu

Povodom izložbe izdat je bogato ilustrovani katalog, sa više od 200 reprodukovanih dela, i tekstom koji opisuje istorijat velikog formata na našim prostorima i šire, i privatnih kolekcija koje ga baštine. Kada je projekat  Kolekcionar kao kustos i selektor prvi put realizovan, uključivao je radove iz petnaestak kolekcija; sada, skoro deceniju i po kasnije, katalogom je obuhvaćeno više od četrdeset kolekcija.

Povezana vest:  Brazilska serija Boba Dilana na izložbi u Danskoj

ARTE galerija nastavlja sa izložbenom i izdavačkom aktivnošću u okviru teme Veliki format u narednom periodu. U pripremi je trotomna publikacija, za koju piše veliki broj istoričara i teoretičara umetnosti, a koja će biti posvećena i radovima iz javnih i radovima iz privatnih kolekcija, iz oblasti slikarstva, skulpture, arhitekture, primenjene, interdisciplinarne i konceptualne umetnosti sa naših prostora.

Izložbu Veliki format možete posetiti sve do petka, 3. juna, u periodu od 10 do 20 časova.