Jedinstveni muzički događaj na Trgu republike okupiće gotovo 130 vrhunskih umetnika koji će izvesti najlepša dela operske literature svih vremena. Specijalna gošća koncerta Šoko Okada, sopran poreklom iz Japana, nastupiće uz soliste, hor i orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu.

Osvrnuvši se na početak prijateljskih odnosa Srbije i Japana, zamenik upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu Vladan Đurković istakao je: „Prva diplomatska prepiska između suverena Srbije i Japana desila se 1882. godine, kada je srpski kralj Milan I Obrenović odmah po svom krunisanju napisao pismo japanskom caru Meiđiju. Ona je označila početak prijateljstva dve države čiji jubilej ćemo proslaviti gala koncertom na otvorenom koji će, kroz mnogobrojna dela operske literature predstaviti idealan spoj kulture i umetnosti dva naroda.“

Povezana vest:  Naša operska pevačica Sanja Anastasia niže uspehe po svetu

Na koncertnom repertoaru u petak, 10. juna naći će se: „Ohridska legenda“ Stevana Hristića, „Na uranku – Tamo za tom gorom“ Stevana Biničkog, arije „Votre toast“ i „Habanera“ iz opere Karmen Žorža Bizea, arije „Bimba non piangere“, „Tutti i fior“, „Intermezzo“ i „Un bel dì, vedremo“ iz opere Madam Baterflaj i arija „Vissi d’arte“ iz opere Toska Đakoma Pučinija, arija „Va pensiero“ iz opere Nabuko  i „Trijumfalni marš“ iz opere Aida Đuzepe Verdija, arija „Viva il vino spumeggiante“ iz opere Kavalerija Rustikana Pjetra Maskanjija, arija „Le veau d’or“ iz opere Faust Šarl Gunoa.

Povezana vest:  Vodič za obavljanje najtežeg posla na svetu - u prodaji knjiga "Kako se čitaju deca" Jelene Holcer

Izvođenje se realizuje u saradnji Ambasade Japana u Srbiji, Japanske poslovne alijanse u Srbiji sa Narodnim pozorištem iz Beograda i Gradom Beogradom, kao i Japan Tobako Internešenal (JTI).

„Pored proslave jubileja, za nas je ova godina posebna i iz još jednog razloga – obeležavanja petogodišnjice postojanja Japanske poslovne alijanse u Srbiji (JBAS). Ponosni smo na činjenicu da iz godine u godinu brojimo sve više japanskih kompanija, posebno imajući u vidu da uz investicije neizbežno dolazi i produbljivanje veza između dva naroda u oblastima kulture, poslovne kulture, obrazovanja i lokalnog razvoja. Ono što je sigurno jeste da ćemo i ubuduće ulagati sve svoje napore da ojačamo bilateralne i prijateljske odnose između dve zemlje“, zaključio je Goran Pekez, predsednik Japanske poslovne alijanse u Srbiji i zahvalio se Narodnom pozorištu u Beogradu na podršci i odličnoj saradnji.

Povezana vest:  Orange week: Nedelja holandske kulture u beogradu

Ulaz je slobodan.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images