Čuveno delo Žorža Bizea, opera Karmen, premijerno će biti izvedena pred niškom publikom u Narodnom pozorištu Niš u 20.00 dva puta– 14. juna , pod dirigentskom palicom Dejana Savića i 17. juna pod dirigentskom palicom Dijane Cvetković. Karmen u režiji Ivana Vukovića je ujedno i poslednja premijera u ovoj pozorišnoj sezoni. U ova dva premijerna izvođenja imaćemo prilike da vidimo i dve izvođačke podele.

Opera Karmen predstavlja zajednički projekat Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti u Nišu i Narodnog pozorišta Niš. Pokrovitelj je grad Niš.

Pored dirigenata Dejana Savića i Dijane Cvetković i reditelja Ivana Vukovića, ostatak autorske ekipe čine i saradnik dirigenta Zoran Andrić; koncert-majstori Sanja Jović i Stanislava Alađozovski; korepetitori Mina Krasić i Anita Zdravković; dirigent hora Ivana Mirović. Kostimograf je Dejan Gocić, scenograf je Katarina Pavlović, koreograf Ana Kazimić, a za scenski pokret zadužen je Marko Pavlovski.

Povezana vest:  Remek-delo slavnog mađarskog pisca Šandora Maraija "Sveće gore do kraja" u knjižarama od 26. maja

U operi igraju:
Aleksandra Ristić (Karmen, ciganka); Saša Arsenkov (Don Hose, narednik); Marko Milisavljević/Nikola Mikić (Eskamiljo, toreador); Katarina S. Ivanković/Miona Vukadinović (Mikaela, devojka sa sela); Lazar Lazarević/Emil Verzio (Morales, narednik straže); Jelena Jovanović/Ema Ćoćić (Fraskita, drugarica Karmen); Nena Đurić/Milica Rakić (Mercedes, drugarica Karmen); Emil Verzio /Marko Milisavljević (Zuniga, kapetan), Lazar Lazarević (Dankairo, krijumčar); Nikola Stamenković/Damjan Mišić (Remendado, krijumčar); Maestrini – Hor Fakulteta umetnosti u Nišu (Narod, vojnici, krijumčari).

Povezana vest:  "Kišne kapi na vrelom kamenju“ premijerno 20. februara u BDP-u

Opera će biti izvedena i 27. juna pod otvorenim nebom Letnje pozornice u Tvrđavi.

Najpoznatije Bizeovo delo je svakako opera Karmen nastala 1875. godine, prema istoimenom komadu Prospera Merimea. Premijera ove opere bila je potpuni neuspeh. Nenaviknuta na ovakav sadržaj i na neobičnu orkestraciju, publika se u početku dosađivala, a kasnije čak i zviždala i glasno negodovala. Ovu katastrofu upotpunile su i loše kritike, koje su izašle u štampi sledećeg dana. Operu su, međutim, pohvalili pravi poznavaoci muzike – Debisi, Sen-Sans, Čajkovski i Brams, koji je odgledao operu dvadeset puta i tvrdio da je to najbolja opera ikad napisana.

Povezana vest:  Završen 20. Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici, dodeljene nagrade

Karmen je kasnije zaista i postigla nezapamćen uspeh i postala najpoznatija opera ikada, ali Bize to nije doživeo. Napor koji je uložio u nastanak i pripremu opere, kao i veliko razočaranje zbog njene propasti na premijeri, bili su preveliki udarac za njega. Umro je 3. juna 1875. godine, u 36. godini, od srčanog udara, samo par meseci posle tragične premijere.