Roman Nataše Bojd Indigo devojka udahnuo je novi život jednoj od zaboravljenih istaknutih istorijskih ličnosti – Elizi Lukas. Romansa, intriga, zabranjena prijateljstva, političke i finansijske pretnje ispredaju priču o izvanrednoj mladoj ženi koja je bila daleko ispred svog vremena: o devojci koja je otkrila tajnu indiga.

Eliza Lukas ima samo šesnaest godina kad njen otac odlazi od kuće i prepušta joj upravu nad tri plantaže u Južnoj Karolini. Političke tenzije na Floridi, koja se nalazi tek nešto dalje niz obalu, uporno rastu, a među robovima vlada sve veći nemir. Porodica Lukas se ubrzo suočava sa opasnošću da sve izgubi.

Povezana vest:  Izložba "Redizajn - stvarmo nove brendove" // Od stare marke do novog Brenda u O3ONE-u, od 24. januara do 29. januara

Kada sazna koliko Francuzi plaćaju za indigovu boju, Eliza odlučuje da na svojoj zemlji zasadi tu biljku, mada je svi ubeđuju da je to nemoguće i niko ne želi da joj otkrije tajnu kako se proizvodi boja. Suočena sa preprekama na svakom koraku, Eliza shvata da su joj jedini saveznici jedan vremešni botaničar, ugledni gradski advokat, oženjen i dosta stariji od nje, i rob sa kojim sklapa opasnu pogodbu: on će nju uputiti u drevni tajni proces pravljenja indigove boje, a ona će zauzvrat, suprotno zakonima tog doba, robove naučiti da čitaju.

Povezana vest:  Izložba fotografija “Do I live now as much as THEY: LIVEd then?” u Beogradu, Zagrebu, Rijeci, Podgorici i Madridu

U vreme kada obespravljeni glasovi snažno dolaze do izražaja, priča o ženi koja je, prkoseći konvencijama, postala jedna od prvih preduzetnica u zemlji podstiče nove dijaloge o budućnosti demokratije.

Knjiga koja će vas očarati na svim nivoima.“ – Library Journal

Roman pun akcije i intrige, čak i nagoveštaja romantike, Indigo devojka dostupan je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbije.

Povezana vest:  „Čarobnjak iz Lase“ autora Dejvida Mikija uskoro u prodaji