Digitalno restaurisana verzija filma „Neka druga žena“ reditelja Miomira Mikija Stamenkovića prikazana je na krovnoj terasi Doma Vojske, u okviru „A1 Kinoteka letnjeg bioskopa“.

Glumica Svetlana Bojković je rekla u obracanju prisutnima, među kojima su bile brojne javne ličnosti poput reditelja Lordana Zafranovića, da je film bio „neobičan za ono vreme, van glavnog toka, tako da nije bio dovoljno medijski ispraćen koliko je zasluživao“.

Prema njenim rečima, Stamenkovićev film je „u ono vreme bio dobar, pošteno urađen, sa galerijom sjajnih glumaca“.

„Neka druga žena“ je domaći triler snimljen 1981. godine po scenariju Dragana Markovića i Dušana Perkovića u produkciji Centar filma, a restauriran je u okviru projekta „A1 Kinoteka“.

Povezana vest:  Uručenje nagrade Miloš Žutić 25. maja u Ateljeu 212

U filmu igraju Dragan Nikolić, Merima Isaković, Ljubiša Samardžić, Petar Kralj, Dušica Žegarac, Svetlana Ceca Bojković, Ivica Klemenc i drugi.

Klemenc je rekao za Tanjug da je film prvi i poslednji put gledao na premijeri i da je urađen „kao pravi francuski krimić, ne kao oni gde u trećem minutu kapiraš kraj“.

Saradnja sa Stamenkovićem je ostavila na Klemenca veliki trag pošto je svoj prvi film „Devojački most“ radio sa rediteljem i potom u još dva navrata.

Povezana vest:  Poznata američka pantomimičarka i komičarka Hilari Čeplejn u Vranju na P(h)antomfestu

„On mi je mnogo značio. Bio je čovek koji je na neverovatno mekan ali prodoran način radio sa glumcima“, istakao je Klemenc.

Prisutnima se putem video poruke sa Novog Zelanda obratila Merima Isaković koja je evocirala brojne uspomene sa snimanja, pokazavši da i danas drži na zidu četiri svoje fotografije nastale tokom rada na tom filmu.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić je podsetio da je „Neka druga žena“ atipično ostvarenje za Stamenkovića, ali i našu tadašnju kinematografiju, kao i da je to 25. film digitalno restauriran u okviru projekta A1 Kinoteka.

Povezana vest:  Knjiga "Van Gogh - More bez obala" u prodaji od 8. marta

Pantelić je istakao i da je kompozitoru Zoranu Simjanoviću u više navrata rekao da je muzika za „Neku drugu ženu“ jedna od najbolje komponovanih filmskih muzika u njegovoj karijeri.

„Jednom mi je rekao „Slušaj, da znaš da možda imaš pravo“, rekao je Pantelić.

Direktor korporativnih komunikacija A1 Srbija i A1 Slovenija Blaž Ferenc je istakao da sa digitalnom restauracijom 25. filma, ima utisak da su dostigli mali jubilej u zajedničkoj misiji da spajaju kulturnu baštinu sa digitalizacijom.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images