Međunarodni festival klasike „Vršačka pozorišna jesen“ održaće se od 25. septembra do 1. oktobra u Narodnom pozorištu „Sterija“ u Vršcu, pod sloganom „Svedočanstvo vremena“. Ovogodišnji selektor dramaturg Branislav Nedić, rekao je da se, birajući predstave, rukovodio željom da izmiri stručnu javnost i „običnog“ gledaoca koji voli da dolazi u pozorište.
Festival otvaraju Vrščani svojom predstavom „Lari Tompson – tragedija jedne mladosti“ Dušana Kovačevića, a u režiji Dušana Petrovića. Takmičarski niz nastavljaju sledeće predstave:

Povezana vest:  Rosi fest od 24. januara do 2. februara u Beogradu i online

Narodno pozorište Užice 26. septembra izvešće predstavu „Mesec dana na selu“ Ivana Sergejeviča Turgenjeva u režiji Milana Neškovića.
Narodno pozorište iz Beograda učestvovaće sa dve predstave i to: 27. septembra sa predstavom Henrika Ibzena „Nora- lutkina kuća“ u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a 29. septembra predstavu „Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja u režiji Borisa Liješevića.
Srpsko Narodno pozorište će 30. septembra izvesti višestruko nagrađivanu predstavu Momčila Nastasijevića „Kod večite slavine“ u režiji Sonje Petrović.

Povezana vest:  Spomen ploča u čast Zoranu Radmiloviću

U pratećem programu gostovaće predstava „Ministarka“ NP „Bora Stanković“, Vranje u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića i u čast nagrađenih Kruševačko pozorište izvešće „Čudo u Šarganu“, Ljubomira Simovića u režiji Nebojše Bradića.
Žiri festivala u sastavu Valentin Vencel, reditelj glumac i direktor pozorišta Ujvideki Sinhaz, Miroslav Miki Radonjić, teatrolog i direktor Sterijinog Pozorja i Nataša Petrović, glumica Pozorišta „Zoran Radmilović“ iz Zaječara dodeljivaće nagrade za najbolju predstavu u celini, najbolju režiju, najbolju mušku i žensku ulogu, nagradu za mladog glumca „Tomislav Pejčić“ i specijalnu nagradu, dok će dijaloge o pozorištu nakon svih festivalskih izvedbi u okviru okruglog stola voditi teatrološkinja Jelena Perić.

Povezana vest:  Promovisana knjiga Ivana Ivanjija ''Dioklecijan"

Uprkos svim teškoćama koje sa sobom nosi vreme pandemije, Vršac se, uz nedvosmislenu podršku Grada koji je pokrovitelj ovog festivala, može pohvaliti još jednom pozorišnom svetkovinom na najvišem nivou po umetničkom kvalitetu, aktuelnosti i entuzijazmu sa kojim nastaje.

Sve ostale informacije o predstojećem festivalu možete naći na sajtu pozorišta.