Brazilska gitarska legenda Jamandu Kosta i planetarno popularna fado zvezda Antonio Zambužo otvaraju 24. izdanje prestižnog beogradskog Guitar Art Festivala, 10. maja u Mts dvorani.

Jamandu i Zambužo stižu u prestonicu Srbije sa iskrenim oduševljenjem i željom da prirede koncertni spektakl za pamćenje, kada se brišu granice stvarne i imaginarne i kada se spajaju dve strane Atlantika.

Svaka pesma na ovom koncertu priča svoju priču o ljubavi, prošlosti, tugi, veri, sudbini…o isprepletanoj istoriji dve zemlje. To je muzika njihove duše.

Spajanje Fada i Bossa Nove, harmonije i strasti, mogu izvesti samo dve velike muzičke zvezde Brazila i Portugala. Jamandu Kosta i Antonio Zambužo koriste zajedničko nasleđe, jezik i spajaju portugalski Fado sa južno brazilskom muzikom Bossa Nove. Muzika uz koju se pleše i plače, po rečima publike i kritike.

Ulaznice su u prodaji po ceni od 3.300 dinara, na blagajni Mts dvorane i putem prodajne mreže Tickets.rs, rezervacije i informacije u kancelariji Guitar Art Festivala (011 4016002; [email protected]).

Povezana vest:  Produženo trajanje svih izložbi u Muzeju savremene umetnosti do 25. septembra

Glavni pokrovitelj koncerta je Erste banka Srbija uz Ambasadu Brazila i Ambasadu Portugala.

Antonio Zambo je jedan od najvećih savremenih umetnika, autora i izvođača portugalske muzike i jedan od njenih najistaknutijih ambasadora u svetu.

Njegova muzika je prvo zasnovana na portugalskoj tradiciji Cante Alentejana i Fada, zatim je Zambužo inkorporirao uticaje brazilskih pesama u svoju muziku, a posebno Bossa Nove, čime je srušio granice i stvorio jedinstven stil i novi ciklus u portugalskoj muzici.

Pevač je 2002. godine objavio svoj debi album „O Same Fado”, zatim „Por Meu Cante” (2004), „Outro Sentido” (2009), „Guia” (2010), „Kuinto” (2012) i „Rua da Emenda” (2014), a „Ate Pensa Kue Fosse Minha“ (2016) mu je doneo nominaciju za Latin Grammi.

Povezana vest:  Roman "Rovinjska vrata" Ivane - Vonke Prokić u knjižarama od 20. juna

Njegov aktuelni deveti album “Voz e Violao” (2021) je po rečima Luis Osoria jedan od najvažnijih u karijeri, on je povezan sa vremenom koje nam je pokazalo koliko smo krhki i koliko moramo da preispitamo sebe o onome što je suštinsko. To je njegova priča, muzika prilike sveta u kome smo živeli.

Jamandu Kosta se smatra jednim od najvećih gitarista u današnjem svetu. Ovaj virtuozni gitarista sa 7 žica ostavio je bez daha publiku širom sveta svojom impresivnom veštinom i ogromnom strašću.

Rođen u Rio Grande do Sulu u muzičkoj porodici, odsvirao je svoj prvi veliki koncert sa 17 godina u Sao Paulu i brzo je stekao međunarodnu slavu zbog svog neverovatnog talenta.

Jamandu je zaslužan za oživljavanje brazilske gitarske muzike, a njegov raznolik repertoar uključuje stilove kao što su čorinjo, bosa nova, milonga, tango, samba i šamame.

Povezana vest:  Direktan prenos opere Magbet iz Metropolitena u Sinepleksu

Kosta je bio pod uticajem mnogih velikih muzičara kao što su Lusio Janel i Astor Pjacola (Argentina), Rafael Rabel, Baden Povel i Antonio Karlos Žobim (Brazil), kao i Đango Rajnhart (Francuska), te je Jamandu izgradio sopstveni izraz koji je teško svrstati u jedan žanr.

Karijera koju je tokom godina izgradio zasnovana je na onome šta može da ponudi publici – muzičku čaroliju – iz njegovih prstiju muzika koju svira putuje kroz njegovo telo i dušu i čudesno se transformiše.

Jamandu je do sada snimio 17 CD-a i 2 DVD-a na kojima svira solo, u ansamblu i sa Simfonijskim orkestrom Mato Grosso, za poslednji album diobio je Latin Grammi 2021. godine, za najbolji album instrumentalne muzike sa „Tokuinho & Iamandu Costa – Bachianinha“ (Live at the Rio Montreux Jazz Festival).