Predstava „Laž“ prema tekstu Florijana Zelera, u režiji Nikole Ljuce, biće premijerno izvedena u subotu 1. aprila od 19.30h na velikoj sceni Beogradskog dramskog pozori šta, najavila je danas autorska i glumačka ekipa u ovom teatru na Krstu.

Glavne uloge tumače veoma popularni glumci – Milo š Biković, Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić i Jelisaveta Ora šanin Teodosić.

Prva repriza je 2.4, a tokom aprila „Laž“ će imati čak 14 izvođenja, i kako su otkrili iz ovog teatra na Krstu, svi termini su uveliko rasprodati, i onda komad će u oktobru nastaviti svoj život.

Tako će tokom aprila novu predstavu videte čak 6000 ljudi,  što je i očekivano zbog popularnosti samih glumaca u ovom kvartetu.

Razmi šljajući na temu koliko ima istine u laži vezano za ovu predstavu i sam komad, reditelj Nikola Ljuca je istakao da je najvi še osetio istinu u glumačkoj igri svojih kolega.

„Ovakav stil i pristup glume koji imaju je ne što  što se ne igra često u na šem pozori štu. Mi smo sve to napravili na poseban zvučni i vizuelni način, tako da će publika imati utisak kao da su voajeri koji gledaju ispred njihovog stana i posmatraju dalje  šta se de šava unutra. Tako da na ša istina leži u tome“, kaže Nikola Ljuca i podseća da ga svi znaju kao filmskog reditelja, te da je ovo njegova druga pozori šna režija nakon uspe šne predstave „Smrt i devojka“ u Bitef teatru od kraja pro šle godine.

On kaže da su skoro dan i noć u pozori štu, ima dosta rada na tako zahtevnom komadu, te da je srećan zbog poverenja koje mu je pružila glumačka ekipa.

„Meni je posebno zadovoljstvo  što radim dramu koja će siguran sam imati dug vek na sceni i koju će publika voleti jer su ovo teme o kojima se retko priča na ovako iskren i do kraja način. Mislim da će publika na to da reaguje jer znam koliko je nama ovo sve značilo dok smo radili i radimo i dalje, koliko se nas emotivno tiče i koja smo mi sebi pitanja postavili i morali da se otvorimo da bi do šli do one prave istine. I divno je da se stvorila takva atmosfera oko predstave da je toliko unapred rasprodata“, zaključio je Ljuca.

Povezana vest:  Manifestacija „Noć muzeja“ 15.maja otvara vrata kulturnih institucija širom Srbije

Miloš Biković i Tamara Krcunović, Miodrag Radonjić i Jelisaveta Ora šanin igraju dva bračna para koja će tokom jedne večeri otkriti mnogo skrivenih istina jedni o drugima. Kroz elemente komedije, uz mnogo obrta, zapleta i raspleta, predstava „Laž“ će, kako tvrdi ekipa, sigurno osvojiti publiku.

Autor  Florijan Zeler je uveliko i u svetu popularan po svojim filmovanim komadima „Otac“ i „Sin“ u svojoj režiji, a oba naslova se igraju u pozori štu Atelje 212.

Milo š Biković je primetio da je uvek veoma nezahvalno da se govori o projektu koji je jo š uvek u procesu, u izgradnji i nije zavr šen.

„Ipak jo š uvek nismo sigurni kakav je finalni rezultat, a predstava zaživi onda kada uspostavi kontakt sa publikom, to je obostrani, kreativni čin. Ako mogu reći ne što unapred da kažem u vezi predstave koja nije gotova, to je da sam sve svoje kolege video u nekom izdanju u kome nisam do sada i to mi je činilo pravo zadovoljstvo. Mislim da je to dobar pokazatelj da imamo kvalitetan rad i da će biti i takav rezultat na kraju“, ocenio je Biković.

Biković je analizirao ranije da komad „Laž“ počinje kao komedija, i da se dobrim delom tako i tretira, a onda iznenada, sasvim neočekivano prerasta u drugi žanr – veoma ozbiljnu dramu.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images

Po njemu, komad govori o tome koliko je čovek sposoban da bude iskren, istinit, da bude sve ono  što traži ili očekuje od drugih.

Povezana vest:  Ansambl Stanislav Binički održao koncert u susret Danu Vojske

Kako je naveo Biković od ranije, ovo je tema na mikroplanu, ali i onda na makroplanu, u pitanju je ozbiljna komedija, ne i tragikomedija, jer ipak nema tragične posledice,

Glumica Tamara Krcunović koja je sa rediteljem Ljucom radila na komadu „Smrt i devojka“ i filmu „V(l)ažnost“ (2016), kaže da je ovaj proce š bio, a i dalje jeste težak.

Ona je objasnila da se ovde od početka glumac hvata za neke stvari koje su mu poznate, i neke glumačke metode koje su potrebne.

„Tako kada smo do šli na scenu, sve to smo probali da upotrebimo. Ipak, Nikola Ljuca je od prvog trenutka to poku šavao da nam oduzme. Ta potreba za istinom je ne što  što je neophodno u teatru, da se ima sigurnost u sebe, da jesi to to ne što na sceni, a da to ne pokazuje š. Tako ovde u drami “Laž” igramo sa nekom distancom i efektima koji su pojačani u odnosu na život“, rekla je Krcunović i dodala da je ta vrsta ogoljavanja uz minimalna glumačka sredstva veoma te ška, kada se ne kriju iza nekih likova, nego poku šavaju da se nekih stvari odreknu i dođu do su štine.

„Ovde ne kitimo ni šta, to je zapravo ideja, a koliko ćemo uspeti u tome, pokazaće se u daljim igranjima koji nas čekaju ovog meseca, njih 14, sigurna sam da ćemo sve vi še verovati da je to moguće“, zaključila je Krcunović.

Jelisaveta Orašanin Teodosić je otkrila da je režija ove predstave veoma svedena i da sada privode probe kraju, mada su jo š uvek u procesu nastanka.

Povezana vest:  "Smrt u ružičastom" Đorđa Bajića - misterija puna preokreta i uzbuđenja

„Božanstven tekst Florijana Zelera, oskarovca, pun obrta, te se nadam da ćemo opravdati tu njegovu nagradu i da će publika voleti ovu predstavu. Sigurna sam da će publika uživati, i čini mi se da je istina da će se „Laž“ prodavati jo š mnogo meseci unapred“, istakla je Jelisaveta Ora šanin, veoma srećna  što se nakon punih pet godina konačno vraća pozori štu, koje joj je nedostajalo, jer živi u Americi.

Glumica je uglavnom jedino igrala u komediji „Hotel 88“ na sceni istoimenog hotela, gde deli pozornicu sa Andrijom Kuzmanovićem/Milanom Marićem, Tamaroim Krcunović i Vladimirom Aleksićem.

Miodrag Radonjić je ocenio da je komad „Laž“ veoma bogat i da pruža razne mogućnosti, i da su za njima tragali, kao i za svoja tumačenja tih likova koje igraju.

„Došli smo do toga da svi na ši junaci imaju neku svoju istinu, ali onda dođemo do toga da kada se sudare te različite istine, onda ne možemo da shvatimo kako je neka istina drugačija od prethodne. Najbolje je da se dogovorimo da postoji samo jedna univerzalna istina za sve. Trudili smo se da svaki lik do kraja opravdamo i razumemo, i tako smo do šli do toga da igramo neki psiholo ški realizam“, naveo je Radonjić i izjavio da probe teku fantastično, jako im je zabavno ali i promi šljeno spremaju dramu.

„Sjajna je saradnja sa Ljucom i Tamarom, naravno i sa moja dva klasića Milo šem i Jelisavetom, na koja sam već navikao. Mislim da će predstava da bude jako zanimljiva publici, puna je neočekivanih preokreta, do samog kraja neće znati  šta može da očekuje i  šta je poenta cele priče“, zaključio je Miodrag Radonjić.

Foto: Antonio Ahel/ATA Images