Slavna glumica i model, ćerka Ingrid Bergman i Roberta Roselinija, Izabela Roselini, prvi put stiže u Srbiju, kako bi izvela svoju monodramu “Darvinov osmeh” na poziv Beogradskog festivala igre.

Predstava je zakazana za nedelju, 21. maja u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a realizaciju gostovanja su podržali Ministarstvo kulture Srbije, Banka Intesa, kompanija Visa, Fashion Company i Italijanski institut za kulturu.

“Darvinov osmeh” nudi pomirenje između dva sveta koja su često na suprotnim krajevima. Između umetnosti i nauke. Čitajući knjigu Čarlsa Darvina „Izražavanje emocija kod čoveka i životinja” Roselini je otkrila da se kontinuitet ljudskih i životinjskih odnosa, može otkrivati i kroz izražavanje emocija. Ona istražuje kako je empatija, koja je ujedno temelj glume, neophodna za proučavanje ponašanja životinja (etologija). Predstava je svojevrsna lekcija o evoluciji i glumi. U uobičajeno duhovitom tonu, umetnica pokazuje svoje razumevanje misteriozne prirode životinja i njihovih emocija. Koristeći relativno jednostavna pozorišna sredstva, i svoj prepoznatljivi optimizam, ona scenu pretvara u farmu, postavljajući neka od najvažnijih pitanja očuvanja životinjskih vrsti i planete koju smo mislili da poznajemo… Kritičar francuskog magazina Figaro je zapisao: “posle mnogo iznenađenja, Izabela donosi čistu ljubav, oslobođenu tuge besa i primoravanja. A gledalac se jednostavno i potpuno predaje njenoj čaroliji…“

Povezana vest:  Novi roman Tejlora Adamsa Na nišanu uskoro u svim knjižarama

Komad se izvodi na engleskom jeziku, sa titlom na srpski. Ulaznice se mogu nabaviti na sajtu Beogradskog festivala igre ili na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a deo prihoda biće usmeren na podršku Udruženju Beta iz Zaječara koje se bavi lečenjem i zbrinjavanjem napuštenih pasa i mačaka.

Izabela Roselini je odrastala u Parizu i Rimu. Kada je imala 19 godina, preselila se u Njujork, gde je radila kao prevodilac i novinar za televiziju RAI. Počela je karijeru modela u relativno zrelim godinama, pojavljujući se na brojnim naslovnim stranama časopisa kao što su Vogue, Elle, Harper’s Bazaar ili Vanity Fair. Trajna ikona stila, Roselini 1982. godine započinje četrnaestogodišnju karijeru ekskluzivne portparolke Lankoma. Kada je napunila 40 godina, doba koje se smatralo poznim da bi predstavljalo industriju lepote, njen ugovor nije obnovljen. Roselini je tada pokrenula sopstveni kozmetički brend Manifesto, a Lankom ju je ubrzo ponovo angažovao sa namerom da promoviše inkluzivnost i borbu protiv „starenja“. Kao glumica, Roselini je debitovala 1979. godine u filmu braće Tavijani “Livada” i od tada se pojavila u brojnim drugim kultnim kinematografskim ostvarenjima, uključujući američke filmove “Plavi somot”, “Bele noći”, “Rodžer Dodžer”, “Rođaci”, “Smrt joj lepo stoji”, “Neustrašivi”, “Veliko veče”, “Džoj”… Radila je sa različitim režiserima kao što su Robert Zemekis, Dejvid O. Rasel, Dejvid Linč, Robert Vilson, Tejlor Hakford, Marđan Satrapi ili Gaj Medin. Ona je takođe uspešna televizijska glumica i režiser, koja se oduvek zalagala za životinje i očuvanje divljih životinjskih vrsta. Njena nagrađivana serija kratkih filmova “Green Porno”, “Zavedi me” i “Mammas” nudi komične i naučno pronicljive studije ponašanja životinja. Sa svojim pozorišnim monolozima, gostovala je u preko 50 gradova Amerike, Evrope i Australije. Izabela Roselini je magistrirala na temu ponašanja i očuvanja životinja na Hanter koledžu u Njujorku i doktorirala na Univerzitetu Kvebeka u Montrealu. Njen rad na televiziji vezan je za master iz oblasti fotografije, u okviru saradnje sa evropskim kanalom SKY i kroz američku seriju “Vidovnjak” za platformu HULU. Trenutno snima za HBO seriju „Julija“. Filantropska interesovanja Izabele Roselini obuhvataju i očuvanje izuzetnog filmskog nasleđa njene porodice, uključujući filmove koje je režirao njen otac Roberto Roselini i one u kojima je igrala njena majka, Ingrid Bergman. Poslednjih godina, ona vodi veliku organsku farmu u Brukhejvenu, filmove snima uglavnom u Italiji, i ima svoj teatar u Belportu, nedaleko od Njujorka… Na čelu je različitih organizacija koje brinu o životinjama, ali i predsednica američkog udruženja za pse koji pomažu ljudima sa posebnim potrebama.

Povezana vest:  Počeo Doček u Novom Sadu: Pokretna kulturna stanica sprema iznenađenja

Foto: Sophie Boulet