Komedija Koste Trifkovića „Izbiračica“, u režiji Nikole Zavišića, obeležiće 31. maja na Velikoj sceni (19,30) vredan jubilej – deset godina od premijere.

Ovaj poznati srpski komad iz 19. veka, u Zavišićevoj postavci, na nepretenciozan i duhovit način osvrće se na našu tradiciju i naše goruće probleme.

„Izbiračica je ostala vodvilj, ostala je komedija, a ja sam je sve ovo vreme intimno nazivao melanholičnim vodviljem. To je priča o našim naravima i problemima našeg silnog izbiranja, koje nas na kraju nigde ne dovede“, podseća Zavišić koji u svojoj rediteljskoj koncepciji nije želeo da komad izmesti prostorno i vremenski.

Povezana vest:  Humanost pre svega!

„Sve je ostalo kako je napisano, samo su svi mrtvi. Trifkovićev svet je oživeo u svom mrtvilu. Kao omča oko vrata obavija nam se vlastito odsustvo hrabrosti i odgovornosti, danas krajnje nepopularnih moralnih vrlina. U narodu se često koristi izreka probirač nađe otirač, a naša predstava govori i o tome koliko se to i metaforično i bukvalno prenosi i na našu svakodnevicu. Virimo u tuđe sudbine, a vlastiti život prolazi pored nas i mi nemamo mogućnost ili ne umemo da nađemo put do promene“, smatra Zavišić.

Glavnu ulogu Malčike – devojke za udaju koja ne može da se odluči između nekoliko prosaca, tumači Anastasia Anja Mandić, a u podeli su i Dragan Nikolić (Sokolović), Aleksandra Nikolić (Jeca), Sena Đorović (Saveta), Zoran Ćosić (Timić), Ivana Šćepanović (Kata), Milena Đorđević (Milica), Ivan Bosiljčić (Branko), Darko Tomović (Štancika), Vučić Perović (Tošica) i Nemanja Konstantinović (Jovan).

Povezana vest:  Perverzije u Sava centru!!! Veličina je bitna!!!

Na premijeri 14. maja 2013. godine, a potom sve do iznenadne smrti, sredinom juna 2015. godine, ulogu Tošice tumačio je Milorad Mandić Manda koga je zamenio Vučić Perović.

Jedno vreme, umesto Ivana Bosiljčića ulogu Branka igrao je Miloš Đorđević; posle nekoliko sezona, rolu Milice trajno je od Tamare Stošić preuzela Milena Đorđević.

Povezana vest:  Migracije iz ugla umetnika - emigranata na novoj izložbi u Novom Sadu

Dramaturg je Molina Udovički Fotez, Zavišić je bio zadužen i za scenografiju sa Mirašem Vuksanovićem, kao i dizajn svetla sa Miodragom Milivojevićem, dok grafički dizajn video materijala potpisuje Goran Balaban.

Kostime je kreirala Suna Kažić, muziku su komponovali Sanja Lončar i Andrija Pavlović, scenski pokret je uradio Damir Todorović, a dizajn zvuka Vladimir Petričević.

Na 43. Pozorišnom festivalu najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Danima komedije“ u Jagodini, 2014. godine, „Izbiračica” je osvojila četiri nagrade – za najbolje rediteljsko ostvarenje, za najbolje glumačko ostvarenje, za najbolju kostimografiju i za najbolju scenografiju.

Foto: Željko Jovanović/ Narodno pozorište u Beogradu