Verujem da znate, novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“, je snimljen po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“.

Film je osvojio čak dve prestižne nagrade na nedavno završenom filmskom festivalu u Lokarnu gde je imao svoju svetsku premijeru, a jedini je koji odnosi dve nagrade sa ovog festivala. Ovo je prvi regionalni film koji je bio prikazan u selekciji Piaca Grande.

Film koji govoru o humanosti i empatiji, istinita priča o decenijama skrivanoj nesreći u Vinči 1958. godine, ostavio je veliki i snažan utisak na stručni žiri festivala, baš kao i na kritičare prestižnog magazina Varajati.

Povezana vest:  Kultni roman "Svet po Garpu" Džona Irvinga ekskluzivno na Sajmu knjiga

Već danas, 15. avgusta, film će biti prikazan u okviru glavnog programa 29. Sarajevskog filmskog festivala.

„Slučaj Vinča“ je prvi roman o srpskom Černobilju, nesreći u Vinči 1958. godine. U poslepodnevnim satima oglasio se centralni alarm za detekciju povišenog radioaktivnog zračenja. Grupa mladih naučnika je prilikom izvođenja naučnog eksperimenta osetila miris ozona… Ubrzo će svi oni oboleti od radijacione bolesti, za koju, naizgled, nema leka. Preostaje jedino da se u pariskom Institutu „Kiri“ obave eksperimentalne, humane transplantacije koštane srži, prve u svetu. Naravno, ako se prethodno nađe dovoljno građana Pariza koji bi rizikovali život da pokušaju da pomognu potpunim strancima…

Povezana vest:  Novi doživljaj klasične muzike-počinje “Hypercube” koncertna sezona

Sudbine obolelih, ljubav između jedne pacijentkinje i jednog francuskog lekara i sklapanje prijateljstava odvijaju se daleko od očiju javnosti, čemu doprinose i politički pritisci.

Nakon višedecenijskog izbegavanja teme radijacije u Vinči, Goranu Milašinoviću je pošlo za rukom da priču o srpskom Černobilju ispriča efektno i sa mnogo detalja.

Nagrada Zadužbine Branka Ćopića dodeljena je 2018. godine Goranu Milašinoviću za roman „Slučaj Vinča“.

Povezana vest:  Velika "The Clash" monografija u prodaji

Filmsku priču kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović, uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića. Autorski tim, predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Roman „Slučaj Vinča“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.