U ponedeljak, 2. oktobra u 18:30 u Sali Protić Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, biće održane promocija kataloga izložbe “Paradigma doma: Novo mesto pripadanja” Vesne Perunović. Na promociji će uz ovu umetnicu govoriti i Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, Svetlana Mladenov, istoričarka umetnosti i Miroslav Karić, kustos Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Promocijom kataloga biće zaokružena nedavna samostalna retrospektivna izložba “Paradigma doma: Novo mesto pripadanja”, održana u prostoru Galerije-legata Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića. Od 10. marta do 21. maja 2023. godine publika je imala priliku da vidi izložbu koja je tematski rezimirala poslednjih skoro dvadesetak godina u radu srpsko-kanadske umetnice Vesne Perunović, a čiji je kustos bio Miroslav Karić.

Na promociji kataloga biće reči o temama koje su bile u fokusu Vesninih istraživanja i promišljanja ličnog imigrantskog iskustva, koje će je vremenom uvoditi u šira problemska bavljenja pojmom identiteta u migratornim kretanjima, presipitivanjem koncepta barijera i granica, izmeštanja u kontekstu transnacionalne i transkulturalne realnosti današnjeg sveta. Sledom toga fenomen doma, jedna od dominatnih tematskih linija u Vesninom bogatom opusu u okviru koje umetnica iz perspektive permanentnog menjanja karaktera savremenog lokalnog i globalnog konteksta, velike mobilnosti i frekventnih dislociranja, migracija prisilom i izborom, otvara niz pitanja o načinima na koji se percipira domicilni prostor.

Povezana vest:  Koncertno izvođenje Bizeove "Karmen" na Velikoj sceni NP

Izložba je razmatrala pojam doma od fizički definisanog, neposrednog životno-formativnog i protektivnog okruženja do njegovog razumevanja kao fleksibilnog koncepta, tranzitornog mesta i stanja koje se konstituiše u procesima, u ostvarivanju veza sa drugima i sa svetom. Takođe, izložba je bila koncipirana da se kroz izbor samih radova predstavi širina umetničke prakse Vesne Perunović karakteristične u rasponu vizuelnih izraza od crteža, objekata, preko instalacija, videa do fotografije i performansa.

Povezana vest:  Najpoznatije drame Dušana Kovačevića na engleskom jeziku

Kao izdavač, Muzej savremene umetnosti Beograda predstaviće katalog koji na 148 strana obuhvata autorske tekstove kustoskinje Magde Gonazalez-More, kustoskinje i likovne kritičarke Korine Gaznavi, spisateljice i umetnice Debi O’Rurk, kustosa Miroslava Karića, kao i bogatu fotodokumentaciju radova i postavke izložbe.

Vesna Perunović (1960) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1987. godine. Od 1988. živi i radi u Torontu. Izlagala je na više stotina izložbi u Kanadi, Sjedinjenim Državama, Evropi, Aziji i Južnoj Americi. Nedavno je učestvovala na Bijenalu u Havani, Kuba (2019), u okviru izložbe Ad Infinitum, kao i u četvorogodišnjem projektu Evropske unije Risk Change (2016–2020) koji se bavio fenomenom migracija. Učestvovala je u brojnim međunarodnim umetničkim rezidencijama širom sveta: ISCP u Njujorku, Red Gate u Pekingu, Glogauar u Berlinu, Risk Change na Malti, Galerija Miz Istanbul, Banff Residency u Alberti, Kanada. Njeni izložbeni projekti Emblems of Enigma (2007–2009) i Borderless (2009–2011) predstavljeni su u muzejima i galerijama u Kanadi i istočnoj Evropi. Vesna Perunović je dobitnica nagrade T.F.V.A. (2005), kao i brojnih grantova Umetničkog saveta Kanade, uključujući prestižni OAC Chalmers Fellowship Grant (2019) za projekat The Politics of Exile and Compassion.

Povezana vest:  Nekoliko stotina Čačana u muzejima

Na promociji će svi zainteresovani moći da kupe katalog po sniženoj ceni od 2.000 dinara.

Štampanje kataloga su podržali: Canada Council for the Arts / Kanadski savet za umetnost, Ontario Arts Council / Savet za umetnost Ontarija, Toronto Arts Council / Savet za umetnost Grada Toronta.

Foto: Bojana Janjić