Predstava „Prima facie“, pravnička drama o seksualnom nasilju nad ženama, u režiji Anja Suše i izvodjenju Maše Dakić, biće premijerno izvedena 26. januara u Bitef teatru, najavila je danas autorska ekipa.

Maša Dakić je na konferenciji za novinare rekla da predstavu radjenu po tekstu australijske autorke, advokata i aktivistkinje Suzi Miler (Suzie Miller) čini nesvakidašnjom jer o seksualnom zlostavljanju govori iz perspektive advokata.

Prema njenim rečima, posebnost „Prima facie“ je i to što tekst nije prevodio uobičajeni prevodilac, već sudski tumač Biljana Popmijatov.

Dakić je istakla da je cilj predstave da se njome žene osnaže da prijave nasilje, kako bi se „osetio vulkan problema koji postoji“.

Povezana vest:  Beč: Klimt i antika – erotski susreti

Predstava „Prima facie“ imaće 25. januara u Bitefu humanitarnu pretpremijera u korist Viktimološkog društva Srbije, a imaće samo deset igranja tokom januara i februara, uz želju priducenata da potom krene na gostovanja.

Ocenivši da je predstava koja suptilno govori o teško dokazivom seksu bez pristanka „umetnički triler“, Damjan Kecojević, zadužen za scenski pokret, je naveo i da se Suša prihvatila režije na poziv producentkinje Dakić, iako tekst „ne pripada njenom rediteljskom rukopisu, ali je ispalo interesantno“,

Kostimografkinja je Maja Mirković, dok je scenografkinja Marija Mitrić navela da se u predstavi kroz prostor igraju sa pravnim pojmovima, odnosno šta sve mogu biti dokazi.

Povezana vest:  Otvorena izložba THIS IS ANDREJ BJELIĆ u Galeriji KVART

Predstavnica Kancelarije za zaštitu ravnopravnosti Danijela Šegan je istakla da su sa velikim zadovoljstvom podržali predstavu, jer dotiče pitanja zašto žene ne prijavljuju nasilje.

Prema njenim rečima, pokazalo se da žene žrtve seksualnog nasilja ne veruju institucijima, nezaposlene su, bivaju stigmatizovane i nailaze na osudu šire javnosti i porodice.

Šegan je ocenila da je u društvu u kome je patrijarhat toliko rasprostranjen „kultura najbolja da se predrasude i stereotipi razbiju“.

Govoreći u ime pokrovitelja predstave, advokatica Jelena Tanasić iz Advokatske kancelarije Golubović, Simić, Marinković je navela da su žene žrtve seksualnog nasilja, od silovanja do trgovine ljudima, „goruća tema i probem ovog društva imajući u vidu sve krivične postupke koji su aktuelni“.

Povezana vest:  Sjajna akcija povodom Svetskog dana deteta u Vulkan knjižarama

„Predstava otvara pandorinu kutiju pravosudnog sistema. Na koji način tretira žrtvu, ženu koja je pretrpela seksulano nasilje, kad odluči da ga prijavi. Vidimo tretman državnih, pravsudnih organa, okoline i sekundarnu viktimizaciju“, rekla je Tanasić.

Jedna od brojnih pokrovitelja predstave, advokat Zoran Naumović je ocenio da je „Prima facie“ „svojevrsni kritički prikaz pravosudnog sistema, koja ne mora nužno da se odnosi na neku teritoriju“.

„Jako je važno da kao društvo uočimo odredjene pojave i otvorimo raspravu, pronadjemo rešenje i poboljšamo neke stvari“, istakao je Naumović.

Foto: Zorana Mandić/ATA Images