Petnaestogodišnja violinistkinja LANA ZORJAN iz Novog Sada je prva Srpkinja u istoriji koja je osvojila najznačajnije priznanje klasične muzike na svetu International Classical Music Award (ICMA) u kategoriji Discovery Award, koja se dodeljuje samo jednom mladom umetniku ispod 18 godina u konkurenciji umetnika iz celog sveta. Lana Zorjan je svetsko umetničko otkriće za 2024. godnu!

„Prvi put u životu sam se rasplakala od sreće!“ iskrena je Lana. „Ukupno je bilo nominovano 375 umetnika, koji sviraju različite instrumente i ja sam zaista jako počastvovana što sam se našla među tim već oformljenim i eminentnim umetnicima kao jedini maloletnik i osvojila moje do sada najveće priznanje. Ovo priznanje ima još veći značaj, s obzirom da se prvi put moja zemlja našla na prvom mestu, što će sigurno privući pažnju svetskih muzičkih stručnjaka da u Srbiji ima puno mladih virtuoza.“ kaže Lana Zorjan.

Povezana vest:  Madlena Cepter prva dobitnica nagrade Zlatni venac

Lana svira violinu od svoje četvrte godine, a trenutno je najmlađa studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Stefana Milenkovića, koji je već sprema za njen najveći nastup u životu.

„Od srca čestitam mojoj dragoj učenici Lani Zorjan na dobijanju jednog od najznačajnijih priznanja klasične muzike na svetu! Kao „veteran“ „Stefan Milenković Internacionalnog Violinskog Instituta“ tri godine zaredom i prethodnog rada sa profesorima Imreom Lakatošom i Ivanom Aćimoski Žikić, Lana je na jesen 2023. upisala prvu godinu osnovnih studija u mojoj klasi na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu. Svi smo iskreno inspirisani Laninim uspehom i siguran sam da će njena zvezda sijati sve jače. Samo napred Lana!“ čestitao je Stefan Milenković nagradu svojoj učenici. „Ovakva vest, ovakav događaj, može samo da bude izuzetno inspiritivan za sve druge studente, za sve druge muzičare. Ako imate kvalitet, ako ste uporni, onda se sve granice savladaju i Lanin uspeh je dokaz.“ naglašava naš proslavljeni violinista.

Povezana vest:  Popusti na Lagunine naslove s kreditnim karticama Banca Intesa

Lana je za nagradu nominovana od strane Međunarodne muzičke akademije u Lihtenštajnu, a priznanje je dobila tajnim glasanjem muzičkih kritičara iz 19 zemalja.

Svečana dodela nagrada će biti održana 12. aprila u „Palau de la Musica“ u Valensiji i tom prilikom će biti održan Gala koncert pobednika na kome će Lana sa simfonijskim orkestom izvesti Ravelovog „Ciganina“. Lana će se naći rame uz rame sa ostalim dobitnicima, a već renomiranim svetskim umetnicima Hillary Hahn, Reunaud Capucon i Paavo Järvi. Gala koncert će direktno prenositi Deutsche Welle.

Povezana vest:  Violinista Jovan Kolundžija na 40.NIMUS-u u Nišu

Nakon više od 60 prvih i specijalnih nagrada koje je Lana osvojila na domaćim i internacionalnim takmičenjima, ovim priznanjem je sa samo 15 godina već ispisala istoriju. Zato očekivanja i odgovornost postaju veći, a Lana Zorjan je svakako pokazala da zna na koji način se jedino može zaslužiti večnost!

Foto:  Iboja Balaž