U okviru zajedničkog projekta objavljivanja „Izabranih dela Vladimira Pištala“ izdavačkih kuća Lagune i Agore, u tvrdom povezu i na ćirilici, 30. januara izlazi novi roman dobitnika Ninove nagrade, Vladimira Pištala, „Pesma o tri sveta“. Ona pravi širok kulturološki zahvat, od baroka – doba ranog prosvetiteljstva, masovnog ropstva i građenja svetskog sistema, pa sve do Napoleonovog osvajanja Perasta. Vladimir Pištalo ima redak dar za razumevanje drugih kultura. On prepevava istoriju.

Povezana vest:  Predstava Šekspir: Izgubljeno/nađeno u Domu omladine 29. novembra

Ovo je priča o Evropi, Africi i Americi. O Veneciji, Tunisu i Salemu. O vatrama i suknjama. O prolasku vremena. O muzici. O galiotima i galebovima. O gusarima pod zaštitom države. O ludilu, o vešticama. O divljacima i čipkanim kragnama. O imperiji. O gospodarima i učiteljima.

Prema rečima autora, „svet je oduvek bio prepun gospodara i učitelja. Tako je bilo, a tako je i danas. Žene su bile gotovo izbačene iz istorije, već su ostajale neko po strani, da budu samo u kući. Moja nova knjiga je na neki način spomenik žene iz tog vremena“.

Povezana vest:  Najbolji trileri Vulkan izdavaštva po neverovatnim cenama!

Ovo je antikolonijalni roman.

Ovo je saga o bačenosti u postojanje. O univerzalnosti. O partikularnosti.

„Pesma o tri sveta“ vraća glas ženi izbačenoj iz istorije. Srpska književnost nema junakinju sa kojom je tako lako identifikovati se kao što je Ozana Bolica. U spoljnom svetu Ozana je robinja. U unutrašnjem svetu ona je radoznala, darovita, mudra i čulna.

„Pesmu o tri sveta“ možete pronaći od utorka 30. januara u svim Delfi knjižarama, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari delfi.rs, kao i na sajtu laguna.rs.

Povezana vest:  Moj jednorog i ja – knjiga za devojčice čije je detinjstvo okupano maštom