beo_festival_igre_2011

Beogradski festival igre od 3. do 18. aprila

Osmi Beogradski festival igre  pod sloganom „Igra je o životu… i život sam“ održaće se od 3. do 18. aprila uz učešće prestižnih baletskih i savremenih plesnih kompanija, poznatih koreografa i aktuelnih produkcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Direktor festivala balerina i koreograf Aja Jung, do sada najobimniji festivalski program od dvanaest celovečernjih plesnih predstava, najavila je uz pomoć brojnih ambasadora koji su novinarima pojedinačno najavljivali gostovanje predstava iz svojih zemalja.

Pored pomoći Ministarstva kulture koje je izdvojilo za osmi BFI  7 miliona dinara, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, generalnog sponzora četvrtu godinu kompanije VIP mobile, festival su kao i prethodnih godina pomogle ambasade brojnih zemalja.

Povezana vest:  „Berlinski zid – Kad se mi mrtvi zaigramo živih“ Željka Hubača premijerno 21. oktobra u SNP-u

Iz Francuske na osmi BFI dolazi Kompanija Magi Maren sa predstavom „May B“.Velika zvezda francuske igre prvi put će gostovati na našem festivalu 14. aprila na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

Iz Belgije dolazi Kraljevski flamanski balet sa postavkom „Artifakt“, remek-delom jednog od najznačajnijih koreografa današnjice, Vilijama Forsajta. Jedna od najprestižnijih baletskih kompanija u Evropi nastupiće na otvaranju BFI 3.aprila u Sava centru.

Izraelci će se predstaviti s dve predstave:“Ljubavnom vatrom“  Jasmin Gordimer koja je već bila gost BFI a ove godine će se beogradskoj publici predstaviti 7. aprila i „Pevac“ koreografa Baraka Maršala – komična plesna predstava na temu jevrejskog venčanja u Madlenianumu 5.aprila.

Povezana vest:  "Noći u Rodanteu" Nikolasa Sparksa u prodaji od 23. maja

Iz Italije dolazi predstava „Prvi dodir“ mladog koreografa Matea Levađija koju će Balet Torina  izvesti 6.aprila u pozorištu Atelje 212 koje će se ove godine prvi put uvrstiti među pozornice BFI.

Iz Slovačke prvi put dolazi plesna predstava male trupe Les SlovaKs „Premijera“.

Gosti iz Austrije Balet Graca izvešće svoju predstavu „Skice“ u BDP-u 9.aprila i narednog dana u Zrenjaninu.

U goste nam ponovo dolazi Holandski plesni teatar u okviru turneje kojom ova, po mnogima najbolja kompanija savremene igre, proslavlja 50 godina postojanja.

Holandski plesni teatar, sa koreografijama slavnog Jiržija Kilijana i mladog Aleksandera Ekmana, izvešće predstavu u Sava centru 10.aprila a prestižni roterdamski Skapino balet  gostovaće u Madlenianumu 12.aprila.

Povezana vest:  Jubilarna i nezaboravna 20. Noć knjige

U Narodno pozorište 13.aprila posle 25 godina vratiće se naš igrač i koreograf Mihailo Đurić, jedan od najuspešnijih direktora baleta u Americi koji će predstaviti Festival balet Providens.

Iz Švedske dolazi Geteborg balet sa postavkom Johana Ingera, ali i mladog Aleksandera Ekmana.

Na samom kraju BFI gostovaće višestruko nagrađivani Vejn Mekgregor, stalni koreograf londosnskog kraljevskog baleta,  sa najnovijom predstavom „FAR“, u čijoj je produkciji učestvovao i Beogradski festival igre.

Predstava je premijerno izvedena krajem 2010.godine u londonskom Salders Velsu a naša publika videće u Madlenianumu 16.aprila i Novom Sadu 18. aprila.