Poslednji voz iz Hirosime

Knjiga Poslednji voz iz Hirošime Čarlsa Pelegrina objavljena je u okviru edicije „Retka i neobična izdanja“ izdavačke kuće Mono i Manjana

Knjiga „Poslednji voz iz Hirošime“ autora Čarlsa Pelegrina, koja je u SAD uzburkala javnost, objavljena je u okviru edicije „Retka i neobična izdanja“ izdavačke kuće „Mono i Manjana“.

Glavni urednik izdavačku kuće „Mono i Manjana“ Aleksandar Jerkov izjavio je danas na konferenciji za novinare da je knjiga „Poslednji voz iz Hirošime“, kada se pojavila 2010. godine, odlično prihvaćena od strane kritičara u SAD.

-Interesovanje je pokazao i Holivud, a Džejms Kameron je rezervisao filmska prava. Posebno je isticana veština Pelegrina da čitaoca uvede u zbivanja tako da stekne utisak da se sve odvija tu pred njim – rekao je Jerkov.

Povezana vest:  Strip autori Boris Stanić i Madlen Pereira izabrani na četvrtom konkursu Ukrštenih umetničkih rezidencija između Srbije i Francuske

Prema njegovim rečima, ubrzo je pokrenuta lavina kontraverzi, a pripadnici 509. mešovite grupe američkog ratnog vazduhoplovstva objavili su saopštenje u kome protestuju zbog onoga što je, po njihovom mišljenju, u knjizi pogrešno prikazano, i izražavaju sumnju u neka svedočenja s kojima se Pelegrino poslužio.

Uprkos činjenici da neka sporna svedočenja u knjizi i nepotvrđeni događaji ne menjaju osnovni utisak o celokupnom događaju, izdavač u SAD je bio pod velikim pritiskom i na kraju su odustali od objavljivanja drugog izdanja tog romana, a film do danas nije snimljen, rekao je Jerkov.

Povezana vest:  Roman o smaku polusveta - "Glavonja" Dušana Nedeljkovića u prodaji od 28. jula

Knjiga o bombardovanju Hirošime i Nagasakija sadrži mnogo različitih uglova gledanja. U njoj se rekonstruišu dva stravična dana, ono što im je predhodilo i ono što je usledilo i ukrštaju se kazivanja očevidaca, koji su preživeli i sećanja američkih avijatičara sa vladinim dokumentima koji su do skora nosili oznaku tajnosti.

Jerkov je istakao da je „Poslednji voz iz Hirošime“ potresna, ali humana knjiga, u kojoj Pelegrino u stopu prati ljude čija je sudbina već odlučena.

Povezana vest:  Godina u znaku stripa i nove knjižare

Pelegrino u knjizi imenuje ljude koji su preživeli dvorstruko bombardovanje, i Hirošimu i Nagasaki, uprkos tome što je prema zvaničnim zapisima japanskih vlasti postojao samo jedan čovek koji je preživeo oba bombardovanja, Cutomu Jamugači.

-Postavlja se pitanje jesu li ostali plod imaginacije, ili su do sada bili skrivani od očiju javnosti? – rekao je Jerkov.