Pobednici konkursa Centrifuga 2011

Proglašeni pobednici petog programa donacija kulturi u lokalu „Centrifuga 2011“

Ovogodišnje donacije ukupne vrednosti 2,5 miliona dinara, koje obezbeđuje Erste Banka, dobile su omladinske organizacije iz osam gradova Srbije.

Donacije Centrifuga 2011 su dodeljene sledećim omladinskim organizacijama: udruženju građanja „Eko Glas“ iz Jagodine, neformalnoj grupi mladih „Kulturna mreža“ iz Banovaca, nevladinoj organizaciji „Pozitivna omladina“ iz Kraljeva, neformalnoj grupi „Generator, Anomalija i Partija“ iz Požege, neformalnoj grupi „Urban Youth“ iz Novog Pazara, udruženju građanja „Vido“ iz Kragujevca, Kulturnom centru „Lift“ iz Čačka i udruženju umetnika „Stepenice“ iz Šapca.

Povezana vest:  Drago Kekanović dobitnik nagrade "Beogradski pobednik"

„Erste Banka je tokom proteklih pet godina u okviru Centrifuge podržala 35 projekata iz više od 20 gradova Srbije, ukupnim ulaganjima koja premašuju 150.000 evra. Veoma smo ponosni što je na ovaj način kulturna mapa Srbije proširena i obogaćena sadržajima koji doprinose daljem razvoju lokalnih zajednica”, rekla je Andrea Brbaklić, direktorka Službe komunikacija Erste Banke.

Balkanski fond za lokalne inicijative je partner Erste Banci od početka Centrifuge. „Podrška inicijativama mladih da u manjim sredinama afirmišu svoju kreativnost i realizuju ideje koje pokreću važna pitanja za njihovu generaciju predstavlja naš doprinos kreiranju kulturne omladinske politike Srbije. Najuspešniji nagrađeni projekti su bili nastavljeni uz podršku lokalnih vlasti, čime su promovisani mladi talentovani autori i podstaknuto uključivanje u savremene kulturne tokove“, izjavila je programska direktorka BCIF-a Tanja Bjelanović.

Povezana vest:  „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva" - predstava koja preispituje naš odnos prema azilantima

Na ovogodišnji konkurs su prijavljena 72 projekta, iz više od 30 gradova Srbije, a najviše ideja pristiglo je iz Vojvodine. Odbor za dodelu donacija su činili: Ana Sofrenović, glumica, Gordan Paunović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost B92, Dimitrije Tadić, savetnik u Sektoru za savremeno stvaralaštvo, kulturnu industriju i kulturne odnose Ministarstva kulture Republike Srbije, Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, Branislav Ivin, predsednik Upravnog odbora BCIF-a i Mirjana Šakić iz Sektora komunikacija Erste Banke.

Povezana vest:  „U ime naroda i nove priče“ Miodraga Majića u prodaji

Centrifuga je pokrenuta 2007. godine sa namerom da se podstakne aktivizam mladih od 15 do 30 godina i u cilju pokretanja kreativnih kulturnih sadržaja u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste Banka, osim onih na teritorijama gradova Beograd, Niš i Novi Sad. Donacijama se pruža podrška lokalnim, omladinskim neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama koje se na kreativan način bave pitanjima kulturnog aktivizma u svojim mestima. Centrifugu, putem pisma podrške, podržava i Ministarstvo kulture Republike Srbije.