belef_logo

BELEF 2011

BELEF od 7. jula do 15. avgusta, u šest programskih celina

 

Beogradski letnji festival (BELEF), 20. po redu, biće održan od 15. jula do 7. avgusta u Beogradu, u šest programskih celina, pod sloganom „Audio Visual 21st Century – AV 21“, najavili su organizatori. Umetnički direktor BELEF-a Aleksandar Denić rekao je na konferenciji za novinare da će akcenat ovogodišnjeg festivala biti na audio-vizuelnom delu programa koji predstavlja presek najaktuelnijih događanja na svetskoj umetničkoj sceni.

BELEF će biti otvoren 15. jula u 20.00 časova, koncertom u „Od Španije do Rusije“ u Kolarčevoj zadužbini, na kome će nastupiti mecosopran Ana Hesler uz pratnju pijanistkinje Enrike Beraldo Kirosa iz Španije

Nakon koncerta na Kalemegdanu će biti priređen vatromet, a onda će na Letnjoj sceni na Kalemegdanu nastupiti Rambo Amadeus.

Povezana vest:  Novi nastavak "50 nijansi" razočarao čitateljke

Kao jedan od najvećih događaja BELEF-a, najavljen je multimedijalni spektakl „Egipat u Beogradu“, koji će biti održan 26. jula u Donjem gradu na Kalemegdanu. Multimedijalni spektakl „Egipat u Beogradu“ će Beograđanima putem zvučne i svetlostne projekcije predstaviti originalne istorijske priče o starom Egiptu. Posetioci će posredstvom holograma i 3D lasera, moći da vide različite ličnosti iz egipatske istorije, ali i spektakularne građevine te stare civilizacije.

U okviru vizuelnog programa AKT na BELEF-u će se predstaviti poznati nemački vizuelni umetnik Ulaj, koji je radio sa Marinom Abramović, a koji će u Beogradu održati umetničku radionicu, učestvovati na okruglom stolu u Muzeju Nikole Tesle, a 27. jula će kod fontane u Knez Mihailovoj ulici izvesti performans „Voda razlivena od izvora do čoveka“.

Scenski program BELEF-a RUR biće posvećen tehnološkom i vizuelnom pristupu, kao i književniku Karelu Čapeku, koji je prvi put u svetu uporebio reč „robot“ u svom romanu „R.U.R“.

Povezana vest:  Predstavljena knjiga "Čarobnjak Radmilović"

U okviru programa RUR u Barutani će 25. jula biti predstavljena „Zvučna instalacija u četiri slike“ Borisa Čakširana, koja posmatrača vodi kroz četiri dimenzije savremenog postojanja. U Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“ 27. i 28. jula biće izvedeno trodimenzionalno scensko delo „Versus(AT)“, a 29. i 31. jula u Domu omladine plesna predstava „The tiller girls“ Luisa Filipa Demera.

U okviru programske selekcije REZ biće održan program „Slike 21. veka“ na kome će biti prikazani dokumentarni filmovi o životu u nekim od najvećih svetskih metropola, a projekcije će se održavati na Letnjoj sceni Kalemegdana.

Ovogodišnji BELEF predstaviće i selekciju EKO posvećenu ekologiji, i u okviru koje će biti održan program „Zeleni art market“, u kome će na četiri beogradske pijace, tokom četiri subote, biti predstavljeni umetnički radovi na temu zaštite životne sredine.

Povezana vest:  Manifestacije povodom jubileja Laze Kostića

U okviru programa KIDS koji je namanjen deci, biće održano niz radionica, na kojima će deca imati prilike da razvijaju svoje umetničke, scenske i muzičke sklonosti.

Direktor BELEF centra Vladan Cerović rekao je da će muzički program festivala TON predstaviti priznate svetske muzičare, koji u svom nastupu imaju i scenski program. Tokom BELEF-a nastupiće britanski „Singing loins“ i „Najt šift“ (Night Shift), nekadašnji pevač kraut-rok sastava „Ken“ (Can) Damo Suzuki, „Neočekivana sila“ i „LP duo“.

Beograđanima će se predstaviti i hrvatski surf rok sastav „Bambi molesters“, makedonski elektro muzičar Kiril DŽajkovski, muzičari Tav Falko (Falco) i Ken Stringfelov (Stringfellow), kao i domaći alternativci „Blok aut“ (Block Out), a BELEf će zatvoriti concert slovenačke grupe „Lajbah“.