Tema_e_variazioni,_coreografia_di_George_Balanchine,_Foto_di_Camilla_Cerea

Mladi balet Teatra milanske Skale u Beogradu

Mladi balet Teatra milanske Skale, igrači od 15 do 18 godina koji završavaju Skalinu Akademiju, nastupiće sutra uveče u „Sava centru“ sa ozbiljnim i zahtevnim koreografijama Jiržija Kilijana, Žorža Balanšina i Anželina Preljokaža, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Prema rečima baletske umetnice Aje Jung iz Nacionalne fondacije za igru, pred beogradskom publikom nastupiće mladi igrači koji su već dobili angažmane u prestižnim svetskim baletskim kompanijama ili učestvuju u redovnom repertoaru Baleta milanske Skale.

-Učenici jedne od najprestižnijih evropskih škola kada je balet u pitanju, za dve godine obeležiće dva veka postojanja, tokom rada susreću se sa zahtevnim koreografskim rukopisima i raznolikom publikom što će ih pratiti u njihovoj daljoj karijeri – kazala je Jung.

Povezana vest:  Prvi međunarodni operski studio "Vojislav Soldatović" u Srpskom narodnom pozorištu

Ona je istakla da će publika u „Sava centru“ sutra uveče gledati mlade igrače, buduće baletske zvezde koje će za samo par sezona gledati u naslovnim rolama svetske plesne produkcije.

Jung je pozvala sve devojčice i dečake koje interesuje igra kao i njihove roditelje da dođu i uživaju u izuzetnom nastupu koji na pravi način populariše baletsku umetnost i „daje podstrek najmlađim baletskim talentima, deci koja sanjaju da im igra postane profesija ili onima koji će sutra biti najbolja plesna publika“.

Povezana vest:  Novi naslovi za tinejdžere u Vulkan izdavaštvu

Akademija Teatra milanske Skale u saradnji sa Nacionalnom fondacijom za igru od ovog septembra otvorila je odeljenje Baletske škole u Beogradu, prvo za igru van Italije, koji vodi mlada baletska umetnica Ðulija Rosito pod patronatom iskusnog pedagoga Frederika Olivijerija, direktora Baletske škole Tetar milanske Skale.

Ulaznice za sutrašnji koncert prodaju se po ceni od 800 do 1.500 dinara a prihod je namenjen školovanju izuzetnih baletskih talenata iz drugih gradova Srbije u Beogradu.

Povezana vest:  Opere „JOLANTA" i „DVORAC MODROBRADOG" uživo iz Metropolitena u bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center

Na današnjoj konferenciji za novinare osnivač i direktor Beogradskog festivala igre Jung najavila je da će se 9.BFI održati od 28. marta do 12. aprila, da će festival otvoriti proslavljena francuska primabalerina Silvi Gilem.

-Zbog velikog interesovanja naše publike ali i iz regiona za njena dva nastupa u Madlenianumu 28. i 29. marta, karte će od sutra biti u pretprodaji po ceni od 1 900 i 2 200 dinara – kazala je Jung.