Gabriela Vasic2

Samostalna izložba, multimedijalni događaj Gabriele Vasić: Recept za uspeh: „Kad porastem biću teniser“

Gabriela Vasić je vizuelna umetnica sa statusom samostalnog umetnika od 1993. god, omladinska je i kulturna radinca, u svojstvu direktora Udruženja građana KOD (do nedavno “Smarti-e” koje deluje od 2006.), po obrazovanju je magistar slikarstva i ovo je njena 16. samostalna izložba. Aktivno izaže u zemlji i inostranstvu od 1992. Njeni radovi se nalaze u nekoliko umetničkih kolekcija.

Gabriela Vasić osmišljava, realizuje i organizuje neformalne programe obuke za decu i omladinu u oblasti likovnih i primenjenih umetnosti, vodi i osmišljava galerijski program u okviru aktivnosti Galerije ALT u kojoj je u svojstvu kustosa i umetničkog direktora. Član je Saveta Galerije ALT.

Gabriela Vasić je interdisciplinarna vizuelna umetnica čiji projekti su društveno generisani i bave se različitim aspektima kolektiviteta.  Ona se bavi društvenim i političkim dimenzijama tranzicionog društva, strategijama za konceptualizaciju otpora i akcijama u javnom prostoru kojima se istražuje “mejnstrim” ideologija i odnos između kulturnog konteksta i subjektiviteta. Gabriela Vasić voli da govori o onome o čemu mnogi ćute, ne bi li potstakla dijalog i isprovocirala građansku ili institucionalnu odgovornost.

Umetnica se bavila pitanjima umetničkog sistema i umetničke produkcije, kulturim politikama, odnosima između medija i individualiteta, alternativnim ekonomskim mrežama, kolektivnim imaginarijem i stvaralaštvom drugih /antiautorstvo.  Njeni noviji radovi istražuju matrice komunikacije i potkulturne prakse mladih u javnom prostoru. Njeni projekti su obeleženi aktivnim učešćem publike i relacionom estetikom. Više o Gabrieli Vasić: http://gabrielavasic.wordpress.com/

Povezana vest:  Otvoren treći Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice uz podršku NIS-a

Centralni deo izložbe su fotografije iz ciklusa „Kad porastem biću teniser“.

Projekat kojim se vizuelna umetnica i umetnička direktorka Galerije ALT po prvi put u ovom izlagačkom prostoru predstavlja su deo njenog umetničkog  istraživanja“Identiteti mladih u javnom prostoru” koje je Gabriela Vasić otpočela još 2004., a predstavljen foto serijal je nastao u periodu od 2008 -2010, godinu dana pre Novakovog osvajanja titule svetskog šampiona na Vimbldonu. Odluka da se ovakav projekat prikaže u Galeriji ALT koju vodi sama umetnica je proistekla iz činjenice da nekoliko državnih galerija kojima je projekat nuđen dve god pre nego je Novak Đoković postao svetski šampion je odbijen, te aktuelnost projekta dobija na značaju u godini koju je obeležio triumjf našeg tenisera na svetskog ATP listi. Okolnost kojom je ovaj svetski uspeh sprskog tenisera obeležen je i podeljenost javnosti na “pro” i “contra” Nole na društvenim onlajn mrežama. Time preispitivanje fame koju nosi ovakav sportski rezultat je tim pre značajnije u uspostavljanju distanicranog, kritičkog diskursa.

U foto beleškama sa ulica Beograda, na kojima nenadano nastaju fotografije iz serijala „Kad porastem biću teniser“, mladi praktikanti su snimani u toku igre na terenu, i zamoljeni su da poziraju „emitujući“ svoj budući uspeh u ovom sportu (Kao da su „Novak“, npr.). Činjenica da su ambijenti u kojima su portretisani „igrači“ neadekvatni za profesionalno bavljenje ovim sportom, u funkciji je zapitanosti posmatrača o ostvarovosti ambicija koje pokreću ove mlade ljude. Zapravo, svojim projektom, Gabriela Vasić kritički tumači ovu omasovljenu pojavu u kojoj mediji masovnih komunikacija (i država) indukuju nacionalnu histeriju kao tobož realnu dispoziciju svakog „malog čoveka“ u težnji za poboljšanjem svog socijalnog i ekonomskog položaja, zloupotrebljavajući i uspeh lokalnih sportskih „super heroja“ kako bi formirali novi nacionalni brend. Autorka se pita: „Šta su sve mnogi mladi ljudi spremni da učine po cenu slave i uspeha, ne bi li promenili svoj socijalni status? Pitanje je, koliko su ovakvi stereotipi u funkciji zdravog razvoja pojedinca, a koliko su zapravo ovako konstruisani kulturni klišei opasni za mlade, ako se slepo primenjuju, kao „recept za uspeh“.

Povezana vest:  Počinje Kaleidoskop kulture u Novom Sadu: Susret modernog stvaralaštva i industrijskog nasleđa

Na izložbi će osim Gabriele Vasić učestvovati i umetnik-pirat Bleaks Biofor koji će sa publikom održati provokativan “turbo” fitness trening u formi interaktivnog performansa. Ceo događaj će se strimovati preko onlajn video kanala Galerije ALT: http://www.ustream.tv/user/galleryalt.

Samostalnu izložbu Gabriele Vasić pod nazivom Recept za uspeh: „Kad porastem biću teniser“ čine:

situacionistički foto projekat “Kad porastem biću teniser” koji se bavi medijski konstruisanim kulturnim klišeima kod mladih vidljivim u javnom prostoru, a koji su proistekli kao odraz uspeha srpskih tenisera na svetskoj teniskoj sceni, (15 digitalnih printeva fotografija 50 x 70 cm +1);

Povezana vest:  Brojni prateći programi na 16. Kondenzu – festivalu savremenog plesa i performansa

instalacija na podu galerije u formi improvizovanog crteža teniskog terena (koja imitira improvizovane terene na ulicama na kojima deca i mladi praktikuju tenis)

interaktivni performans za publiku „Od lopate ribu pravim“ sa gostom – umetnikom, piratom Bleaks Bioforom sa Internet video streamingom na kanalu Galerije ALT.

Instalacija: “Deca na lopticama fašizma”, Bleaks Biofor.

Različite modele identifikacije i ponašanje mladih u javnom prostoru Gabriela Vasić prati od 2004. god., dok sve fotografije u ovom projektu su nastale u period od 2008 -2010, osim jedne koja je napravljena nedavno mobilnim telefonom i manjeg je formata.

Autor: Gabriela Vasić

Gost umetnik: Bleaks Biofor

Galerija ALT, 5.10.2011. u 20h, Vlajkovićeva 30

Izložba je otvorena do 17.10.2011., radno vreme galerije je od 16 do 20h.