pozoriste-na-terazijama

Mjuziklom „Grk Zorba“ Pozorište na Terazijama otvara sezonu

Beogradskom premijerom mjuzikla „Grk Zorba“ u adaptaciji i režiji Mihaila Vukobratovića, Pozorište na Terazijama otvoriće u četvrtak, 6. oktobra novu sezonu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Predstava prema motivima romana „Neobični doživljaji Aleksisa Zorbasa“ Nikosa Kazancakisa (1883-1957) po kome je grčki reditelj Majkl Kakojanis 1964. godine snimio film „Grk Zorba“ na muziku Mikisa Teodorakisa, nagrađen sa tri Oskara, prema rečima reditelja sačuvala je emocije filma ali su istaknuti elementi grčke tragedije koje nosi glavni lik.

Povezana vest:  Multidisciplinarni međunarodni skup o pretvaranju krize u šansu za humanije društvo “OSETLJIVI GRAD” NA MIKSER FESTIVALU

„Zorba putuje Evropom od Urala do Marseja, kupi zrnca mudrosti koja donosi i sabira na malo grčko ostrvo, on je junak širokog poteza, u sebi miri neobuzdanu prirodu pustolova i nekoga ko može da uplovi u mirnu luku. U našoj priči on je neobičan junak ali je netipičan i zbog toga što pored njega i te kako ima mesta za ostale“, ispričao je reditelj.

Dramaturg romana Predrag Perišić kazao je da ovo literarno remek delo pruža dobru osnovu za adaptaciju i dramatizaciju i to pre svega za muzičko pozorište, pored zanimljivog zapleta gde se sudaraju staro i novo, patrijalhalno i moderno, tu su neobični likovi i popularna grčka muzika.

Povezana vest:  Baletska predstava “Buđenje” premijerno 5. juna u Pozorištu na Terazijama

Muziku za mjuzikl o pustolovu burnog života koji traga za smislom života aranžirao je Vojkan Borisavljavić. Pored kultnog sirtakija, tradicionalne grčke muzike koja je postala posebno popularna zahvaljujući filmu „Grk Zorba“, u mjuziklu će biti mnogo nepoznatih grčkih kompozicija od koji neke datiraju iz drugog veka.

Sve je to, prema oceni autorske ekipe, dovoljan razlog da i beogradska publika poput one u Budvi gde je mjuzikl premijerno odigran 29. jula, predstavu dobro primi i zavoli.

Povezana vest:  Pozorište "Puž" obeležilo 33. rođendan

Akteri filozofske rasprave o slobodi glumci Desimir Stanojević, Slobodan Stefanović, Ljiljana Stjepanović, Jelena Jovičić, Vladan Savić, Danijel Korša, Milan Antonić, Vesna Paštrović i Marina Aleksić, najavili su predstavu u kojoj će publika sigurno uživati jer se o slobodi govori bez mistifikacije, iskrenom pričom običnih ljudi na malom grčkom ostvru.

U mjuziklu učestvuje baletski ansambl, hor i orkestar pod dirigentskom upravom Borisavljavića.