zivot_je_san
Počele probe komada Život je san

 

Dramski ansambl Narodnog pozorišta održao je danas prvu probu predstave “Život je san“ Pedra Kalderona de la Barke, u režiji Slobodana Unkovskog.

U ime kuće, glumačku i saradničku ekipu pozdravio je upravnik pozorišta Božidar Ðurović poželevši im uspešan rad na ovoj predstavi čija se premijera očekuje tokom januara 2012. godine. Vršilac dužnosti direktora Drame, Molina Udovički-Fotez rekla je da joj je veoma drago što se ovaj komad, nakon skoro 20 godina, ponovo vraća na repertoar Narodnog pozorišta.

Povezana vest:  „Utvara" Ju Nesbe stigla u naše knjižare

-Imamo evropskog, a našeg reditelja i divnu glumačku i saradničku ekipu i skoro sam sigurna da će prvi aplauz, kada se digne zavesa, biti vaš – kazala je ona.

Unkovski, koji je prvi put radio u Narodnom pozorištu pre tri godine predstavu “Figarova ženidba i razvod“, koja je i dalje na repertoaru, rekao je da mu je drago što mu se ukazala prilika da ponovo režira u “ovom značajnom srpskom teatru“, najavivši da će pokušati da napravi “predstavu o snovima, sa više nivoa realnosti“.

Povezana vest:  Horor „Glava puna duhova“ u prodaji

-Ovo je divan komad. Uzbudljiv je, lak za razumevanje, ali je istovremeno težak za igranje. Izgleda jednostavno, a u stvari je veoma komplikovan – objasnio je Unkovski, naglasivši da mu je veoma drago što je pozorište podržalo jednu zahtevnu ideju da u predstavu bude uključeno i 20-ak studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

-Ti mladi ljudi pokušaće da otvore neke dalje slojeve likova, situacija…Pokušaćemo kao u knjizi Alana Lajtmena “Ajnštajnovi snovi“ da ispitamo razne nivoe realnosti. Mene i interesuju ti neki komplikovaniji i teži slojevi. Naglasak će biti na snu, na više nivoa realnosti, a manje na samom životu koji se nekako valja sa strane – dodao je Unkovski.

Povezana vest:  Evropski operski dani u Madlenianumu 7. i 8. maja

U glumačkoj podeli su Predrag Ejdus (Bazilije, poljski kralj), Boris Komnenić (Klotado, starac), Bojan Dimitrijević gostujući glumac (Klarin, lakrdijaš), Nataša Ninković (Stela, princeza), Nada Šargin (Rosaura, dama), studentkinje i studenti treće i četvrte godine FDU u klasi Biljane Mašić i Gordane Marić.

U saradničkoj ekipi nalaze se dramaturg Slavko Milanović, scenograf Meta Hočevar, kostimografi Jelena i Svetlana Proković…